Expoziţie de fotografie semnată Tudor Iovu „La un pas de război, la un pas de pace”

Expoziţie de fotografie excepţională dedicată împlinirii a 20 de ani de la declanşarea conflictului armat de la Nistru a fost inaugurată miercuri, 29 februarie, la Centrul de Cultură şi Istorie Militară. În cadrul expoziţiei cu genericul „La un pas de război, la un pas de pace„, sunt prezentate peste 100 de fotografii , care surprind chipuri şi destine prin care se arată adevărul şi realitatea cruntă a războiului şi eroilor căzuţi în luptele de la Nistru.

Autorul expoziţiei, maestrul în fotografie Tudor Iovu, a declarat că expoziţia este un omagiu adus tuturor participanţilor la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova.

„Îmi puneam zilnic viaţa în pericol pentru a face aşa fotografii pe câmpul de luptă, dar riscul făcea parte din profesia mea. Eram mândru că am ocazia să arăt lumii întregi ce se întâmplă în Moldova, deşi eram şocat de ceea ce vedeam pe front”, a spus Tudor Iovu.

Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, prezent la eveniment, a accentuat că fotografiile vernisate reprezintă istoria dureroasă a ţării, iar memoria celor care au şi-au sacrificat viaţa pe altarul libertăţii Patriei va rămîne veşnic vie.

„Această expoziţie de fotografie – document reflectă trecutul dureros al istoriei naţionale. Consider că războiul din regiunea transnistreană este un episod pe care conştiinţa publică şi memoria noastră colectivă nu trebuie nici să-l ascundă, nici să-l falsifice, nici să-i diminueze semnificaţiile. Avem datoria să înţelegem şi să ne asumăm toate momentele şi lecţiile trecutului pentru că numai aşa putem construi un viitor mai bun”, a spus ministrul Apărării.

Expoziţia de fotografie – document cu tematica „La un pas de război, la un pas de pace„, este organizată de Centrul de Cultură şi Istorie Militară în colaborare cu maestrul în fotografie Tudor Iovu şi publicaţia Adevărul. Fotoreporterul de război a fixat pe sute de metri de film evenimentele de acum două decenii. Fotografiile – document făcute în prima linie a ostilităţilor militare vor fi expuse timp de o lună.

„Aveam un aparat Nikon, îl mai păstrez şi-acum. Era vechi şi lipit cu bandă adezivă şi de multe ori mă dădea de gol. Colegii de la Agenţie mi-au dat filme color, care era ceva revoluţionar pentru noi”, mărturiseşte Tudor Iovu.

Fotoreporterul Tudor Iovu s-a născut pe 5 octombrie 1948 în satul Ciopleni, Criuleni. A absolvit Universitatea de Stat din Moscova, Facultatea de Foto-jurnalistică. Din 1990 colaborează cu Agenţia Reuters. A obţinut Premiul Mare şi medalia de aur la concursul de fotografie militară FOTOARM-97, organizat de NATO.

Sursa: impact.md cu referire la serviciul de presa al Ministerului Apărării şi adevarul.ro

,