Destinul unui Lenin roșu la față

O uriașă statuie din bronz, a lui Lenin, zace abandonată pe un maidan, în spatele palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Statuia a fost luată de pe soclul ei din Piaţa Presei Libere la 5 martie 1990 imediat după revoluție, iar acum zace culcat cu gura în jos, murdar de vopsea roșie pe față și care privește umil în pământul uscat, cu profilul pe jumatate ascuns în buruieni, alături de statuia tovarășului său de ideologie, Petru Groza.

Lenin zace în buruieni cu o scară sprijinita de cap, pentru ca, cei care vor, să se poata cățăra pe gâtul și capul acestuia.

Cum a ajuns Lenin cu fața în jos? Hoţii de fier vechi în 2010 au vrut să fure pulpa statuii lui Lenin și până la urmă, au reușit. Ca să-l salveze, paznicii au întors statuia liderului comunist cu faţa în jos pentru a proteja părţile proeminente, respectiv nasul şi mâinile.

Statuia lui Lenin, realizată din bronz, a fost făcută de sculptorul Boris Caragea care ar fi primit, drept răsplată, o sumă impresionantă la acea vreme: un milion de lei. Sculptura a fost amplasată în Piaţa Scânteii în 1960. Potrivit specialiştilor, bronzul din care a fost realizată provenea de la statuia Regelui Carol I, care fusese topită în anii ’40.

Gloria de altă dată a devenit indiferentă. Nimeni nu dă nici cel mi mic interes statuitor care nu pot fi văzute, iar aceasta nu este ascunsă, ci doar abandonată. Nici chiar foștilor comuniști din România, nu le mai folosește la nimic imaginea tovarășului rus. Durerea timpului pierdut și ororile regimului comunist nu trebuie să cadă în uitare. Suferințele acestui popor asuprit își găsesc originile în istoria noastră cu eroii și călăii săi.

,