Delegaţia SUA în vizită la Serviciul Grăniceri

Stema_Serviciului_de_GraniceriConducerea Serviciului Grăniceri şi reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au avut o întâlnire de lucru cu o delegaţie a Departamentului Energie din SUA.

În cadrul întrevederii, directorul general al Serviciului Grăniceri, Roman Revenco a informat oficialii americani privind desfăşurarea reformei iniţiate în cadrul instituţiei, care urmează a fi transformată într-un organ de drept, în componenţa Ministerului Afacerilor Interne. În context, a fost elaborat şi adoptat un nou proiect de Lege privind frontiera de stat a Republicii Moldova şi proiectul Legii cu privire la Poliţia de frontieră, care reprezintă perspectiva optimă de ajustare a activităţii instituţiei frontaliere la standardele europene. De asemenea, urmează să fie modificat cadrul legislativ în vederea investirii Serviciului cu competenţe de urmărire penală, examinarea contravenţiilor, expertizarea actelor de călătorie şi extinderea zonei de competenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În timpul discuţiilor purtate au fost abordate şi unele aspecte referitor la activităţile bilaterale, realizate de comun cu partenerii americani, printre care, organizarea treningurilor de familiarizare cu tehnică specială modernă, organizarea vizitelor experţilor străini în domeniul gestionării frontierei, achiziţionarea echipamentului special pentru punctele de trecere a frontierei de stat şi colaborarea cu Programul de Asistenţă privind Controlul Exportului şi Securitatea Frontierei(EXBS).

La finalul întâlnirii, părţile au reiterat importanţa menţinerii relaţiilor de colaborare eficiente şi avantajoase cu partenerii americani, în contextul combaterii criminalităţii transfrontaliere, precum şi identificarea noilor posibilităţi de acordare a asistenţei în procesul de reformare a instituţiei.

,