Cu ajutorul Japoniei, în 100 localităţi vor fi instalate cazane de încălzire eco

Azi la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a avut loc ceremonia de semnare din partea oficialilor R. Moldova şi a Japoniei a Protocolului privind condiţiile şi procedura de selectare a beneficiarilor proiectului “Sisteme de încălzire cu biomasă în localităţile rurale din Republica Moldova”. Documentul a fost semnat de către ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, iniţiator al proiectului, Valeriu Bulgari, director executiv al Unităţii de Implementare şi Administrare a Programului 2KR, care va transpune în fapt prevederile proiectului şi Adachi Ichiro, conducător al misiunii Guvernului Japoniei, aflate în ţara noastră.

Până la 26 martie curent, oficialii şi oamenii de afaceri care fac parte din delegaţia niponă, se vor deplasa în mai multe localităţi pentru a face un studiu de fezabilitate privind estimarea costurilor pentru colectarea deşeurilor agricole, instalarea cazanelor de ardere a biomasei, şi a liniilor de producere a peleţilor.

Proiectul urmează a fi implementat  în 100 de localităţi rurale din Moldova, unde există posibilităţi reale de colectare şi procesare a biomasei în cantităţi suficiente, şi unde va fi asigurată funcţionarea ireproşabilă a instalaţilor de încălzire cu paie sau peleţi.

,