Colaboratorii Detașamentului “Pantera” din Instituțiile Penitenciare, acuzați de tortură

10 colaboratori ai Detaşamentul cu Destinaţie Specială «Pantera» din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) sunt acuzaţi că acum un an ar fi torturat mai mulţi deţinuţi din cadrul Penitenciarului din Bălţi. Dosarul penal în care figurează cei 10 acuzaţi şi 20 de victime a fost expediat în judecată. Incidentul respectiv a avut loc în aprilie anul trecut.

Conform unui plan semnat de şeful DIP, 10 coloboratori «Pantera» au fost detaşaţi la Penitenciarul din Bălţi pentru lucru profilactic. În cadrul urmăririi penale s-a stabilită că aceştia au acţionat contrar prevederilor planului şi au aplicat nejustificat violenţa asupra deţinuţilor.

Procurorul Ion Caracuian, şeful secţiei combatere tortură din cadrul Procuraturii Generale, a declarat că membrii grupului «Pantera» au aplicat lovituri deţinuţilor atât cu mâinile şi picioarele, cât şi cu bastoanele. Deținuţii au fost bătuţi în celule, apoi scoşi şi bătuţi în coridoare şi în sălile de primbare. Procurorul a mai adăugat că angajaţii Penitenciarului au încercat să intervină, dar fără succes.

În cadrul audierilor, 7 din cei 10 bănuiţi au apelat la dreptul lor de a nu vorbi. Cei 3 care au dat depoziţii, au oferit informaţii de ordin general. Niciunul nu a recunoscut cele incriminate.

Potrivit Info-Prim, dosarul este expediat spre examinare Judecătoriei Militare. În cazul în care se va demonstra că sunt vinovaţi de aplicarea torturii (de două sau mai multe persoane; cu folosirea unor instrumente speciale de tortură sau a altor obiecte adaptate în acest scop, Codul Penal, art. 309) cei 10 angajaţi ai detaşamentului «Pantera», vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 5 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.