Chişinău, gazda Forumului Investiţional internaţional „Moldova – CEFTA –UE: Dialog, Comerţ, Investiţii”

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova invită agenţii economici să participe la Forumul Investiţional Internaţional “Moldova – CEFTA – UE: Dialog, Comerţ, Investiţii”, care se va desfăşura în perioada 29-30 mai 2012, la Chișinău.

Evenimentul este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Ministerul Economiei al Republicii Moldova, cu suportul proiectului ”DIHK-CEFTA”, cu scopul de a dinamizării comerţul cu mărfuri şi servicii şi a impulsiona investiţiile în regiunea CEFTA, în general şi, în Republica Moldova, în particular.

La Forum vor participa circa 200 de invitați reprezentanți ai oficialităților și a mediului de afaceri din țările membre CEFTA –Serbia, Muntenegru, Macedonia, a țărilor UE – Germania, Grecia, România, Polonia și a ţărilor CSI.

Principalele obiective ale Forumului sunt:
încurajarea iniţiativelor şi programelor ce ar contribui la promovarea regiunii CEFTA şi a Republicii Moldova ca destinaţie investiţională atractivă;
– promovarea proiectelor investiţionale de perspectivă şi crearea parteneriatelor de afaceri durabile între comunităţile de business din Republica Moldova, CEFTA, UE şi CSI;
– înlăturarea barierelor tarifare şi netarifare în relaţiile comerciale dintre ţările CEFTA şi Uniunea Europeană.

Programul evenimentului prevede prezentarea oportunităţilor din sectoarele strategice ale economiei Republicii Moldova, discutarea problemelor şi perspectivelor realizării unor proiecte investiţionale în domenii concrete.

În cadrul Forumului va fi organizată o sesiune de întrevederi bilaterale de afaceri, unde reprezentanţii businessului din ţările participante vor avea ocazia să discute posibilităţile de colaborare cu întreprinderi din Republica Moldova.

Prezentările generale sectoriale vor fi completate cu exemple ale proiectelor investiționale de succes realizate în Republica Moldova de către companiile cu capital străin, precum ar fi: „Sudzucker Moldova” , ”Knauf-Ghips”, ”Lafarge Ciment”, ”Gaz Natural Fenosa”, ș.a.

Amintim că Republica Moldova a devenit membru al Acordului de Comerţ Liber Central European (CEFTA) în 2007. Acordul prevede anularea tuturor taxelor vamale pentru operaţiuni de import şi export, înlăturarea barierelor cantitative şi a altor plăţi în comerţul cu produse agricole şi industriale. Membrii CEFTA sunt: Albania, Bosnia & Herzegovina, Macedonia, Moldova, Montenegro, Croaţia, Serbia, UNMIK/KOSOVO.

, ,