Ceremonii de comemorare a victimelor deportărilor staliniste la Bălţi şi Drochia (FOTO)

Ofiţerii sovietici au îndeplinit cu brio planul de deportare întocmit de Moscova. În vagoanele marfare care au dus 35.000 de basarabeni în Siberia, au fost urcaţi intelectuli, preoți, profesori cu copii, bătrâni, oameni grav bolnavi, şi femei gravide. Pentru puterea de care au dat dovadă, mulţi adepți ai comuniștilor și nkvd-işti s-au ales cu medalii şi premii, iar băștinași cu traume care continuă peste generații.

Aceste dureri caută dreptatea, adevărul istoric sau măcar un monument al victimelor deportărilor comuniste. Acești martiri deportați în siberiile de gheață așteaptă un moment de reculegere, o zi de doliu național sau măcar câteva zile în an, în care să ne amintim de sacrificiul lor.

La Bălţi şi Drochia a avut loc câte o ceremonie de comemorare a victimilor deportărilor staliniste din anii 1940, 1941, 1949 şi 1951. Imaginile vorbesc de la sine.

La  Bălţi aceasta a fost organizată de filiala locală a PL în prezenţa doamnei deputat Ana Guţu. La ceremonie au participat un număr de aproximativ 50 persoane, în mare majoritate foşti deportaţi şi/sau urmaşii acestora. Nimeni din conducerea oraşului nu a fost prezent la ceremonie.

La Drochia ceremonia a început cu o slujbă de pomenire în memoria victimelor şi în prezenţa diverşilor reprezentanţi ai autorităţii publice locale (primăria oraşului, consiliul raional). La ceremonie au fost prezenţi aproximativ 100 peroane, de asemenea în mare parte foşti deportaţi şi urmaşii acestora.

Autor:  Vitalie Băbălău

,