CEDO va penaliza R. Moldova cu 11 mii de euro pentru că a refuzat desfășurarea paradei homosexualilor

În premieră pentru Republica Moldova, CEDO recunoaște un caz de discriminare. Organizaţia LGBT „Gender Doc-M” a obținut câștig de cauză astăzi, pentru că autoritățile au refuzat desfășurarea paradei homosexualilor în Chișinău. Decizia Primăriei din mai 2005 a fost catalogată de CEDO drept ilegală, anunţă Discriminare.md

Anastasia Danilova, directorul executiv al Centrului Gender DocM, a declarant că decizia CEDO este un moment istoric care demonstrează încă o data violarea drepturilor persoanelor LGBT din Moldova. ”Dacă autoritățile moldovenești refuză să recunoască încălcarea drepturilor minorităților sexuale, trebuie să le fie rușine că acest fapt este recunoscut de instituțiile international care le cere achitarea daunelor morale.

Guvernul R. Moldovei va trebui să plătească organizaţiei LGBT “Gender Doc-M” despăgubiri de circa 11 mii de euro. Decizia CEDO se bazează pe o cauză similară ”Alexeev împotriva Rusiei” când o manifestație a homosexualilor din Moscova a fost interzisă în perioada 2006-2008.

La Curtea Europeană pentru Drepturile Omului se află în examinare încă o plângere înaintată de Gender DocM când în mai 2010 primarul Dorin Chirtoacă a refuzat să autorizeze desfășurarea unei menifestații în Piața Marii Adunări Naționale. Dorin Chirtoacă a motivat atunci că mai multe organizații religioase s-au plâns că orice paradă a homosexualilor desfășurată în centrul capitalei contravine moralității.

După adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalității în mai 2012, începând cu ianuarie anul viitor, Parlamentul va nominaliza 5 membri ai Consilului pentru Combaterea Discriminării care să examineze toate plângerile referitoare la cazurile discriminare.

,