Bloomberg: Scăderea preţului la petrol fără nici un mister

Preţul petrolului a căzut drastic în ultimele două luni. Eexplicaţia este foarte simplă, din martie, oferta a fost mai mare decât cererea.

Din poză observăm creşterea, apoi diminuarea consumului de petrol la nivel mondial pe parcursul ultimilor ani.

Potrivit datelor colectate de către Intelligence Group Energy, consumul mondial de petrol a fost în scădere de la sfârşitul lui 2011, ajungând la 88,5 milioane de barili pe zi pentru sfârşitul lunii aprilie 2012, în comparaţie cu 90,4 milioane de barili pe zi la sfârşitul lunii decembrie 2011. În acelaşi timp, producţia de ulei în lumea a crescut în mod constant. Datorită descoperirilor şi tehnici noi de foraj din America de Nord a dus la o creştere de 10 la sută din producţia globală, în ultimele 12 luni. Ultima dată când oferta de petrol a depăşit cererea a fost în anul 2006.

SUA s-a pomenit cu un surplus de petrol, iar reşterea eficieţii energetice din ultimii 15 ani, a reorientat economia spre micşorarea consumului de ulei şi petrol.

Datorită întreruperii furnizării petrolului iranian, a urmat un avânt de cumpărări speculative, care au majorat de asemenea oferta mondială. Datorită lor, analiştii preconizează în continuare diminuarea preţului la petrol pe parcursul acestei veri.

Sursa foto: Bloomberg

,