Bisericile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfânta Treime” din Chișinău își aprind iluminatul decorativ

În preajma sărbătorilor de Paşte, Primăria municipiului Chişinău a aprins iluminatul decorativ al Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. În această seară (joi, 12 aprilie 2012), la ora 20.00, va fi aprins iluminatul decorativ și la Biserica „Sfânta Treime”, de pe şos. Munceşti, 47 (intersecţie cu bd. Decebal şi bd. Iu. Gagarin). Proiectul iluminatului artistic a fost realizat de ÎM „Lumteh” şi costă circa 180 mii lei pentru Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” și respectiv 210 mii lei pentru Biserica „Sfânta Treime”.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construită în anul 1901, autorul proiectului fiind arhitectul V. Ţiganco. Imobilul este monument de arhitectură de importanţă naţională, inclus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău.

În anul 1940, biserica „Sf. Ierarh Nicolae” a fost închisă, iar edificiul a fost transformat în Casă de Cultură a Institutului de Medicină. Biserica a fost redeschisă în anul 1992, cu sprijinul primarului general al municipiului Chişinău de la acea vreme, Nicolae Costin. Între anii 1992 – 1999, paroh al acestei biserici a fost protoiereul mitrofor Vasile Petrache. Din anul 1999 şi pînă în prezent, în calitate de paroh al locaşului sfânt activează protoiereul Petru Storoja.

Biseica „Sfânta Treime” din Chişinău a fost construită în anul 1862, pe teritoriul fostului cimitir al satului Munceşti. În acest an se marchează 150 de ani de la întemeierea lăcaşului de cult. A fost una din puţinele biserici din Chişinău care nu a fost închisă şi a oficiat servicii religioase şi în anii regimului sovietic.

Imobilul este monument de arhitectură de importanţă naţională, inclus, de asemenea, în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău. Mai mulţi la rând, pe lângă biserică a activat o şcoală parohială, deschisă încă în anul 1893.

, ,