Academicianul Igor Krupenikov împlineşte 100 de ani

Academicianul Igor Krupenikov împlineşte 100 de ani şi 75 de ani de activitate ştiinţifică. Doctor habilitat în geografie, Krupenikov a activat ca profesor universitar. Este Om Emerit în ştiinţă şi tehnică, dublu Laureat al Premiului Republicii Moldova şi premiului „Dokuceaev” şi „Wiliams”, Laureat al premiului Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Născut la 10 aprilie 1912 în oraşul Sankt-Petersburg, Rusia, a absolvit Facultatea de Geografie şi Geologie (1931–1935) şi doctoratura la Universitatea de Stat „M. V. Lomonosov” din Moscova. A activat în calitate de profesor la Catedra de Pedologie a Universitatii de Stat din Moldova. Printre discipolii profesorului Igor Krupenikov se numără academicieni, membri corespondenţi, profesori, sute de pedologi şi agrochimişti.

Este unul dintre fondatorii şcolii de pedologie din Republica Moldova. A fectuat cercetări ştiinţifice în domeniul genezei, geografiei, cartografiei, protecţiei antierozionale a solurilor, în special a cernoziomurilor. A publicat circa 600 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 24 de monografii, 11 manuale, un atlas al solurilor.

Cu prilejul aniversării zilei de naştere a savantului, Academia de Ştiinţe a Moldovei, organizează o Conferinţă intitulată „Academicianul Igor Krupenikov la 100 de ani ” care va culmina cu felicitarea sărbătoritului la domiciliu.