18 noiembrie, istoricul zilei

  • La 17-18 noiembrie în 1561 are loc lupta de la Verbia în care Iacob Heraclid Despot, sprijinit de Habsburgi şi de nobilimea protestantă polonă, îl înfrînge pe Alexandru Lăpuşneanu, Domn al Principatului Moldova. După ocuparea Sucevei, Despot este uns domn şi obţine recunoaşterea Porţii (martie 1562).
  • În 1840 are loc debutul lui Vasile Alecsandri în teatru cu piesa „Farmazonul din Hîrlău”, pusă în scenă de Costache Caragiale.
  • La 18 noiembrie 1969 astronauţii americani pentru prima dată în istoria omenirii au păşit pe Lună. Plecaţi în data de 14 noiembrie de pe Pământ au ajuns pe Lună peste 4 zile.

Charles Conrad şi Alan Bean au reuşit din a doua încercare să coboare pe Lună. Astronauţii au rămas pe suprafaţa Lunii în decursul a 31 de ore şi jumătate, timp în care au realizat diverse experimente ştiinţifice. Conrad şi Bean au aterizat la sol cu ALSEP (Apollo lunar surface experiment package), o staţie de cercetare automată destinată pentru multiple experimente, şi care a fost de asemenea utilizată în misiunile următoare. De asemenea s-au recoltat 34,4 kg de probe lunare. Locul ales pentru aterizarea modulului pe lună a fost cel al sondei spaţiale Surveyor 3, pe care astronauţii au regăsit-o şi de pe care ei au au prelevat diverse piese.

Reîntoarcerea pe Tera a avut loc pe 24 noviembrie 1969.

18 noiembrie 1978: A avut loc cea mai mare sinucidere colectivă din timpurile moderne, în colonia de la Jonestown din Guyana (America de Sud), 913 de adepți ai sectei „Templul popoarelor”, dintre care 276 de copii, luându-și viața. Doar 12 persoane au reușit să scape din iadul creat de intemeietorul “Templului popoarelor”. Cel care i-a îndemnat pe sectanți să recurgă la fatalul gest a fost liderul spiritual al acestora, Jim Jones, care a intemeiat secta în 1956 în Statele Unite. Majoritatea adepților au consumat o băutură cu cianură și sedative, iar cei care au refuzat au fost împușcati din ordinul lui Jones.
Jim Jones s-a făcut remarcat în anii’ 50 când a înființat secta care propovăduia egalitatea raselor, fapt ce a atras o mulțime de americani de culoare. Numărul adepților a crescut de la an la an, Jones folosindu-se de charisma sa și de diverse tertipuri, inclusiv false vindecări miraculoase. Secta a fost obiectul unei anchete în anii ’70, Jones fiind acuzat de evaziune fiscală, dar și de abuzuri fizice și psihice asupra membrilor. Datorita acestor acuze, Jones a decis să se retragă și, în 1978, a pus bazele coloniei agricole în jungla din Guyana, un loc ferit de ochii autorităților și presei.

18 noiembrie – Ziua nationala a Republicii Letonia
18 noiembrie – Ziua nationala a Sultanatului Oman
1918: Letonia si-a declarat independenta fata de Rusia.