Vezi cum arată biserica ortodoxă din Antarctica (FOTO)

11Biserica Sfântă Treime este o micuţă biserica ortodoxă rusă care se afla pe Insula Regelui George, lângă staţia ştiinţifică rusească Bellingshausen din Antarctica. Este cea mai sudică biserica ortodoxă din lume.

Ideea construirii unui lăcaş de cult ortodox în Antarctică a apărut încă din anul 2000. Abia după doi ani avea să se concretizeze, odată cu întâlnirea Şefului Expediţiei Ruseşti în Antarctica cu Patriarhul Moscovei şi al Întregii Ruşii, Alexei II. Cu această ocazie Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a propus să fie construită o biserică la una din staţiile ruseşti antarctice. A fost aleasă staţia Bellingshausen de pe Insula Regelui George scrie crestinortodox.ro

O fundaţie de binefacere numită „Biserica din Antarctică” a fost aprobată de Patriarhul Alexie ÎI pentru a strânge bani din donaţii, în vederea realizării proiectului.
A fost organizat un concurs pentru acest proiect, câştigat de arhitecţii din Barnaul, P.I. Anisifirov, S.G. Rybak şi A.B. Schmidt.

În timp ce majoritatea clădirilor de pe acest continent sunt construite cât mai puţin înalte pentru a reduce expunerea la vântul polar, aceasta biserică are 15 m înălţime. Este o structură din lemn, construită din pin siberian şi ridicată în stil tradiţional rusesc de meşteri tâmplari din Altay. Locaşul poate adăposti aproximativ 30 de credincioşi. Iconostasul a fost creat de către pictorii din Palekh.

Biserica Sfanta Treime din Antarctica147

Biserica a fost construită în Rusia şi transportată pe segmente, pe uscat până în Kaliningrad iar pe apă, cu nava Academician Vavilov, până pe Insula Regelui George.

Biserica a fost sfinţită pe 15 februarie 2004 de către Teognost, Episcop de Sergiyev Posad şi stareţul Namestnik al Lavrei Sfintei Treimi, care, cu această ocazie, au vizitat Antarctica pentru prima dată, împreună cu un număr mare de preoţi, pelerini şi sponsori.

Biserica este deservita anul de unul sau doi preoţi ortodocşi, ieromonahi de la Lavra Sfintei Treimi. Preoţii se roagă pentru sufletele celor 64 de ruşi care au murit în cadrul expediţiilor din Antarctica şi deservesc nevoile spirituale ale echipei de pe Staţia Bellingshausen. Pe lângă cercetătorii ruşi, biserica este vizitată şi de către colegi de-ai acestora de la staţiile ştiinţifice din apropiere (chiliene, poloneze, coreene) precum şi de turişti.

Biserica Sfanta Treime din Antarctica78l
În Biserica Sfântă Treime din Antarctica au fost oficiate şi Sfintele Taine ale Botezului şi Cununiei. Pe 29 ianuarie 2007, preotul a oficiat prima Taină a Cununiei în Antarctica. Soţul, Eduardo Aliaga Ilabaca, este membru al bazei ciliene din Antarctica, care s-a convertit la Biserica Ortodoxă; soţia sa, Angelina Zhuldybina, este de naţionalitate rusă.
Biserica Sfântă Treime din Antarctica, se număra printre puţinele locaşuri de cult ortodoxe. – Precum mănăstirile aflate în Deşertul Sinai şi Puştiul Hozeva – ridicate în unele din cele mai inospitaliere locuri de pe întreaga planetă.

,