Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist

Astăzi se împlinesc 72 de ani de când trupele sovietice au intrat pe teritoriul Basarabiei și Bucovinei de Nord ca urmare a semnării pactului Molotov-Ribentrop, prin care URSS a silit  România să cedeze Basarabia şi nordul Bucovinei.

Ziua de 28 iunie 1940 este considerată drept începutul ocupației sovietice.

În acest an doar membrii Partidului Liberal au veni să depună flori la Piatra Comemorativă în memoria victimelor ocupației sovietice din 28 iunie 1940. La eveniment au mai participat deputaţi şi miniştri, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, tineri liberali.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat pentru Unimedia că dacă liberalii ar fi avut mai multă putere de decizie, lucrurile ar fi stat altfel: în locul pietrei s-ar fi ridicat deja un monument al victimelor ocupației, în această zi tragică drapelele ar fi fost coborâte în bernă, iar adevărul istoric ar fi stat în capul mesei.

Lipsa colegilor din Alianță a ridicat mai multe semne de întrebare. „Poate ei se consideră eliberați?! Cel mai dureros este că pe lângă faptul că ne-au ocupat, ne dezbină în continuare. E posibil ca acei care ne-au ocupat să dirijeze lucrurile prin unele partide, prin unii oameni. Iată aici se încadrează și acțiunea în judecată ca să fie scoasă piatra”, a subliniat Mihai Ghimpu. Acesta a mai spus că nu înțelege de ce unii se împotrivesc adevărului istoric. „Monumentul o să fie. Nu o să ridice nimeni piatra decât atunci când se va instala monumentul. Dacă piatra va fi ridicată înseamnă că am fost și rămânem niște lași, niște lingăi și niște fricoși.”
Mihai Ghimpu consideră că ar fi mai corect ca astăzi drapelele să fie coborâte în bernă. „Dacă eram eu, ar fi fost altfel. Eu am un singur vot, cu colegii mei 12. Când se vrea, se poate. Cu monumentul victimelor ocupației, unii spun că politic nu se poate, alți zic că strategic nu e corect. Însă, pe 28 iunie 1940 a fost ocupată Basarabia și au urmat alți 50 de ani de ocupație, apoi 22 de ani de chin. Eu mă bucur că noi am pus această piatră, că reușim să menținem adevărul și că avem unde pune o floare. Alții sunt împotriva pietrei, împotriva adevărului”, a spus cu regret președintele PL.

,