Vlad FILAT a avut o întrevedere cu o delegaţie de oameni de afaceri din R. Populară Chineză

Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o întrevedere cu o delegaţie de oameni de afaceri din Republica Populară Chineză.

Delegaţia de businessmani chinezi este condusă de Wan JIFEI, Preşedintele Camerei de Comerţ din China şi din ea fac parte reprezentanţii companiilor: Qitele Group Co, Asia-Pacific Xuanhao Group, Shanghai Huirong Trading, Zhejiang Hetai Packaging, Beach Holdings Group, Shanghai Huirong Industrial & Trading.

De asemenea, la întrevedere au fost prezenţi Gheorghe CUCU, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Moldova şi Tong MINGTAO, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova.

Vlad FILAT şi-a exprimat aprecierea faţă de interesul oamenilor de afaceri chinezi pentru Republica Moldova, exprimîndu-şi convingerea că relaţiile moldo-chineze au un potenţial foarte mare de dezvoltare. Premierul a exprimat mulţumire Camerei de Comerţ din China pentru organizarea Forumului oamenilor de afaceri moldo-chinez, care s-a desfăşurat în septembrie 2010 în China, în cadrul vizitei sale oficiale în această ţară.

Premierul a vorbit despre climatul investiţional şi perspectiva de dezvoltare a Republicii Moldova. De asemenea, el a spus că Republica Moldova are regim de comerţ liber cu statele CSI şi deţine preferinţe comerciale autonome cu Uniunea Europeană, iar în 2013 ţara noastră va semna cu UE Acordul de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător.

Vlad FILAT a încurajat oamenii de afaceri chinezi să investească în economia Republicii Moldova. „Bunele relaţii existente între ţările noastre trebuie valorificate pe măsură”, a conchis Prim-ministrul.

La rîndul său, Wan JIFEI a mulţumit Premierului pentru întîlnire, menţionînd că între Moldova şi China persistă o relaţie de prietenie şi bună colaborare în toate domeniile. El a spus că în ultimii ani, graţie eforturilor depuse de guvernele celor două ţări, cooperarea economică s-a intensificat esenţial, iar importul de produse moldoveneşti în China a crescut semnificativ.

„Vinurile moldoveneşti se bucură de un succes tot mai mare în rîndul consumatorilor chinezi şi noi vom continua să le promovăm pe piaţa Chinei”, a spus Wan JIFEI.

Preşedintele Camerei de Comerţ din China a comunicat că Guvernul chinez încurajează oamenii de afaceri să investească în ţările din Europa de Sud-Est.

„Am venit în Republica Moldova pentru a ne documenta la faţa locului de condiţiile şi oportunităţile de aici. Ne-am convins că există un mare potenţial de colaborare şi cu siguranţă vom veni cu noi proiecte în ţara Dvs.”, a spus oficialul chinez.

,