Vlad FILAT a avut o întrevedere cu Ingrid TERSMAN, Ambasador al Suediei în R. Moldova

Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o întrevedere cu Ingrid TERSMAN, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Suediei în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, oficialii au făcut un schimb de opinii privind situaţia social-politică din Republica Moldova, procesul de integrare europeană a ţării noastre, precum şi privind stadiul actual al relaţiilor moldo-suedeze.

A fost menţionată tendinţa pozitivă a cooperării moldo-suedeze şi deschiderea ce se atestă în sensul dezvoltării continue a parteneriatului bilateral. Totodată, a fost exprimat interesul reciproc pentru extinderea şi consolidarea cooperării multidimensionale între Republica Moldova şi Suedia.

Un subiect aparte al discuţiei l-a constituit organizarea vizitei la Chişinău a Ministrului suedez pentru Comerţ, Ewa BJÖRLING, planificată pentru 18 octombrie a.c. Ingrid TERSMAN a precizat că Ewa BJÖRLING va fi însoţită de o delegaţie a oamenilor de afaceri din Suedia, exprimîndu-şi convingerea că vizita respectivă va contribui la dezvoltarea relaţiilor stabilite pînă la moment, inclusiv în cadrul vizitei delegaţiei Republicii Moldova în Suedia din anul 2011, dar şi pentru deschiderea noilor perspective de colaborare.

Ingrid TERSMAN a reiterat poziţia Suediei de a continua să ofere Republicii Moldova asistenţa necesară pentru promovarea reformelor interne economice şi sociale atît în cadrul programelor de cooperare bilaterală, cît şi prin intermediul structurilor internaţionale.
Vlad FILAT a exprimat gratitudine pentru suportul acordat ţării noastre de către partenerii suedezi.

Premierul a menţionat că Republica Moldova pledează pentru o dinamizare a activităţilor de ordin comercial şi investiţional între ţările noastre. Totodată,, Prim-ministrul a confirmat deplina deschidere din partea Guvernului Republicii Moldova, în vederea eficientizării cooperării între diverse ministere şi instituţii din ambele ţări.

Suedia este lider european în acordarea asistenţei Republicii Moldova. Conform Strategiei de cooperare între Republica Moldova şi Suedia pentru perioada 2011-2014, suma totală a asistenţei Suediei va constitui 52 milioane de euro.