Vlad FILAT a avut o întrevedere cu Erwan FOUERE

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu reprezentantul special al Președinției irlandeze a OSCE, Erwan Fouere. Discuţia s-a axat pe problema transnistreană şi perspectivele de soluţionare definitivă a acesteia.

Vlad Filat a exprimat gratitudine pentru implicarea activă a Misiunii OSCE în procesul de reglementare, menţionînd în context recenta întrevedere avută cu Evgheni ŞEVCIUC, care s-a soldat cu înţelegeri privind activizarea grupurilor de lucru privind măsurile de consolidare a încrederii, continuarea eforturilor în vederea reluării traficului feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană şi restabilirii legăturii telefonice, stabilizării situaţiei în Zona de Securitate.
Premierul a făcut o trecere în revistă a evenimentelor care au avut loc în ultima perioadă care au vizat implementarea agendei privind reintegrarea ţării. Vlad FILAT a menţionat rolul important al Preşedinţiei irlandeze a OSCE în organizarea reuniunilor în formatul „5+2″ şi facilitarea contactelor dintre Chişinău şi Tiraspol.

Prim ministrul a precizat: „Am convenit să avem o comunicare permanentă şi constructivă pentru ca problemele care vizează viaţa oamenilor să fie rezolvate operativ, aceste activităţi urmînd a fi realizate prin intermediul grupurilor de lucru sectoriale”.

Erwan FOUERE a salutat această abordare pragmatică şi a exprimat disponibilitatea ţării sale de a contribui la avansarea procesului de negocieri în vederea identificării unei soluţii viabile pentru soluţionarea definitivă a problemei transnistrene.

Oficialul a dat asigurări că Irlanda va depune tot efortul pentru organizarea şi desfăşurarea la cel mai înalt nivel a următoarei runde de negocieri în formatul „5+2″, care va avea loc la Dublin, în perioada 28-29 februarie curent, exprimîndu-şi speranţa că aceasta va imprima o dinamică pozitivă procesului de reglementare.

În context, Prim-ministrul a pledat pentru menţinerea pe agenda Preşedinţiei irlandeze a OSCE a problematicii retragerii forţelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformării operaţiunii de pacificare în una civilă cu mandat internaţional.

,