Vlad Filat a avut o întrevedere cu ambasadorii UE și SUA acreditați în R. Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu reprezentanţii corpului diplomatic din ţările UE şi SUA acreditaţi la Chişinău. În debutul întrevederii, premierul a menţionat că asemenea evenimente au devenit deja o tradiţie, dar şi un prilej de a discuta despre situaţia din ţară şi perspectivele de dezvoltare în perioada următoare.

Premierul a făcut o trecere în revistă a evenimentelor care au avut loc în ultima perioadă în Republica Moldova. În mod special au fost abordate aspecte ce ţin de implementarea agendei europene şi stadiul actual al procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Vlad Filat a subliniat că Republica Moldova îşi îndeplineşte angajamentele asumate, în strictă conformitate cu agenda stabilită, şi şi-a exprimat convingerea că obiectivele trasate vor fi realizate, iar calea integrării europene va deveni, foarte curând, ireversibilă pentru Moldova.

Referitor la procesul de reglementare a problemei transnistrene, Vlad Filat a remarcat rezultatele pozitive ale negocierilor de la Viena în formatul „5+2” şi progresul incontestabil al negociatorilor în ceea ce priveşte stabilirea principiilor şi reglementărilor necesare.

Vlad Filat a menţionat despre existenţa unei agende clare de acţiuni în vederea consolidării măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului şi soluţionării problemelor în domeniile social-economic, umanitar, al drepturilor omului şi altele. Premierul a reiterat poziţia Chişinăului privind menţinerea unui dialog constructiv cu toţi partenerii în vederea identificării unor soluţii viabile în acest proces.

Ambasadorii au exprimat gratitudine premierului pentru oportunitatea de a discuta pe marginea subiectelor actuale de interes comun în ceea ce priveşte evoluţia evenimentelor din Republica Moldova. Ei au apreciat efortul Guvernului în promovarea reformelor demarate în contextul implementării agendei de integrare europeană, dar şi progresul înregistrat în procesul de reintegrare a ţării.

Oficialii au reiterat susţinerea deplină a cursului de integrare europeană a Moldovei şi au pledat pentru un dialog constant şi eficient cu autorităţile.