Politica aplicată de Rada de la Kiev românilor din Ucraina: limba “moldoveneasca “ recunoscută ca limbă regională

Rada Supremă de la Kiev a adoptat în prima lectură, un proiect de lege prin care stabileşte lista limbilor regionale. Utilizând politica stalinistă Parlamentul de la Kiev a recunoscut ca limbi regionale atât româna, cât şi „moldoveneasca”.

Daca  proiectul va deveni lege, românii din Nordul Bucovinei si Transcarpatia vor vorbi limba română, iar românii din Sudul Basarabiei, actuala regiune Odesa, vor vorbi aşa zisa limba „moldovenească”.

Potrivit datelor oficiale de la Kiev, comunitatea de români din Ucraina reprezină a treia etnie a ţării după numărul de locuitori. În jur de 410.000 de români trăiesc în Ucraina, în principal în regiunile Cernăuţi, Transcarpatia (Maramureşul istoric) şi Odesa: 151.000 de români şi 258.600 de “moldoveni”. Însă reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina susţin că este vorba despre mai mult de jumătate de milion, însă, din cauza politicilor Kievului, mulţi preferă să se declare ucraineni sau ruşi.

Proiectul de lege stabilește că, în contextul prevederilor stipulate în Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, acesta va fi aplicat pentru 18 limbi, și anume: rusa, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătara, moldovenească, germana, poloneza, neogreaca, rroma, româna, slovaca, maghiara, ruteana, caraima şi crâmceaca. Astfel, pe teritoriul Ucrainei, limbile vorbite de români – „moldovenească” și română vor fi considerate două limbi diferite.

În cazul în care legea va fi votată, articolul 11 din proiect va obliga autorităţile locale să publice actele în limba oficială. În zonele în care sunt utilizate limbile regionale, actele de guvernare locală sunt publicate în limba naţională sau în limbă regională. În plus, în conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate vor fi perfectate în limba oficială şi în una din limbile care au obţinut statut de limbă regională, la solicitarea persoanei. Articolul 20 din proiectul de lege prevede că cetăţenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educaţie în limba naţională şi în limbile regionale. Prevederea se aplică la grădiniţă, şcolile profesionale şi în instituţiile de învăţământ superior.

Rada intenţionează să introducă un nou model de pașapoarte în care informația despre posesorul acestuia va fi scrisă atât în limba ucraineană, cât și în limba minorității naționale pe care o reprezintă. Conform proiectului de lege, instituţiile de învăţământ vor fi obligate să formeze clase separate în care lecțiile se vor susține în limba regională, iar la cererea reprezentantului minorității naționale, toate testările vor fi traduse în limba regională sau a minorității naționale.

Conform surselor Romanian Global News din Kiev, cei care au făcut parte din grupul de influenţă pentru ca românii să fie despărţiţi în “moldoveni “ şi români au fost stataliştii de la Chişinău, unul dintre ei fiind ministrul de externe Iurie Leancă care personal, a insistat pentru recunoaşterea separată a limbii “moldovenesti”, care ar corespunde termenului din Constituţia R. Moldova. Asociaţia moldovenilor condusă de Anatol Fetescu, agent de influenţă a serviciilor secrete ucrainiene, a fost şi acesta un pol de influenţă în favoarea limbii „modoveneşti”.
Nu s-a reuşit încă identificarea acţiunilor de influenţă ale Ambasadei Romaniei la Kiev care ar putea să insiste ca glotonimul ,,limba moldovenească” să nu apară în textul proiectului de lege. România ar putea să deasemenea să influenţeze prin blocarea mecanismelor de cooperare al Ucrainei cu UE.

234 de deputaţi ai puterii au votat marţi în favoarea acestui proiect de lege. În urma votului, au izbucnit confruntări între simpatizanţi ai opoziţiei şi forţele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene, în apropierea sediului Parlamentului.
Un deputat a ajuns la spital după ce parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei s-au luat la bătaie din cauza proiectului.

Sursa imagine: Ziuaveche.ro

,