Oleg Serebrian – unul dintre cei mai școliți politicieni din R.Moldova

Oleg Serebian a reușit să îmbine cu succes politica, diplomația și scrisul. S-a lansat în politică în anul 2001 când a creat Partidul Social-Liberal. A deținut funcția de președinte a PSL până în 2008, an în care partidul a fuzionat cu Partidul Democrat din Moldova.

Fără îndoială, Oleg Serebrian poate fi considerat unul dintre cei mai instruiți politicieni de la noi. A studiat istoria și dreptul la Universitatea „Ion Creangă” din Chișinău și relațiile internaționale la Institutul European de Înalte Studii Internaționale din Nisa (Franța), după care a urmat studii de specializare la Universitatea din Edinburgh (Scoția), Școala Națională de Administrație din Paris și Centrul de Studii în Domeniul Securității și Diplomației al Universității din Birmingham (Marea Britanie). În 1998 a susținut doctoratul în științe politice la Academia de Științe a Moldovei.

Începând cu anul 1998, Serebrian a ținut prelegeri la cele mai prestigiose instituții de învățământ din Europa și din lume, Universitatea Harvard, Institutul European de Înalte Studii Internaționale din Nisa, Institutul European al Universității Catolice din Louvain (Belgia) sau Institutul European al Universității Babeș-Bolay din Cluj.

Este autorul mai multor studii de geopolitică și georafie politică (tratează cu precădere subiecte legate de zona Caucazului și Mării Negre) apărute în România, Rusia, Franța, Germania, Marea Britanie ș.a. Din 1998   este membru al Consiliului Științific al Institutului European de Înalte Studii Internaționale din Nisa.

Din 2010 Oleg Serebian este Ambasadorul Republicii Moldova în Franța.