” Nu avem controlul acestei regiuni… „

Premierului Vlad Filat a declarat că „Republica Moldova nu poate să permită deschiderea secţiilor de votare în Transnistria din simplu motiv că nu are controlul asupra acelei regiuni”, anunţă Info-Prim Neo.

Solicitarea Moscovei de a deschide 25 de secţii de votare în regiunea transnistreană pentru alegerile în Duma de Stat a Federaţiei Ruse au fost astfel refuzate, cu toate acestea circa 25 de secţii de votare vor fi deschise în Transnistria pe 4 decembrie, în ziua alegerilor în Duma de Stat a Rusiei. Această decizie a fost convenită de Comisiile Electorale Centrale ale Rusiei şi Transnistriei, în cadrul vizitei la Moscova a aşa-numitului şef CEC a regiunii, Piotr Denişenco.

CEC a Transnistriei s-a obligat să ofere reprezentanţilor Rusiei asistenţă tehnică, în special, pentru selectarea încăperilor pentru organizarea votării. „Secţiile de votare vor fi organizate în conformitate cu cerinţele legislaţiei ruse. În comisii vor lucra persoane care deţin cetăţenia Rusiei”, a precizat Denişenco, citat de Infotag.

Potrivit lui, în Transnistria locuiesc circa 140 mii de cetăţeni ruşi cu drept de vot. Peste 40 de mii de alegători din Transnistria au participat la alegerile care au avut loc în anul 2007. „Ar fi prea complicat ca cetăţenii ruşi din Transnistria să vină în partea dreaptă a Nistrului pentru a vota” de această părere este ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valerii Kuzmin. Mai mult, diplomatul consideră că atât timp cât Guvernul de la Chişinău recunoaşte că nu controlează teritoriile din stânga Nistrului, partea rusă nu ar trebui să se adreseze autorităţilor din Moldova referitor la acest subiect. Astfel, autorităţile ruse au neglijat solicitarea Ministerului de Externe moldovean de a nu deschide secţii de votare pe teritoriul autoproclamatei rmn.  

Republica moldovenească nistreană este o regiune separatistă aflată de jure în componenţa Republicii Moldova. Transnistria „şi-a declarat independenţa sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”, cu capitala la Tiraspol”.

,