Ministrul Afacerilor Externe al României, Cristian Diaconescu în vizită la Chişinău

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al României.

Discuţia s-a axat pe subiecte ce vizează relaţiile dintre Republica Moldova şi România în plan economic şi politic, precum şi cooperarea moldo-română în procesul de integrare europeană a ţării noastre.Părţile au remarcat dezvoltarea dinamică a relaţiilor dintre cele două state, pledînd pentru menţinerea aceleiaşi tendinţe al cooperării bilaterale. Totodată, a fost exprimat interesul reciproc pentru intensificarea dialogului politic şi sporirea  schimburilor comerciae între cele două state.

Prim-ministrul a exprimat gratitudine pentru susţinerea consistentă şi constantă acordată ţării noastre, menţionînd că, de fiecare data, suportul României este la timpul cel mai potrivit. În context, Premierul a menţionat importanţa valorificării eficiente a fondurilor prevăzute de Acordul privind ajutorul de 100 milioane de euro acordat de către România ţării noastre.

De asemenea, Cristian Diaconescu a confirmat deplina susţinere a ţării sale pentru parcursul european al Republicii Moldova şi acordarea în continuare a asistenţei necesare în vederea promovării reformelor în acest sens.

„Pledăm pentru o cooperare graduală privind integrarea europeană a Republicii Moldova, astfel încît dezideratul Dvs. pentru anul 2012 şi obiectivele propuse să fie realizate”, a declarat Ministrul Afacerilor Externe al României.

Tot astăzi Viceprim-ministrul responsabil de reintegrarea ţării Eugen Carpov, a avut astăzi o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al României, Cristian Diaconescu.

În cadrul discuţiilor, Vicepremierul Eugen Carpov a vorbit despre întrevederea recentă de la Odesa dintre Prim-ministrul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk, pe parcursul căreia s-a convenit asupra intensificării activităţii grupurilor de experţi (de lucru) responsabile de măsurile de consolidare a încrederii. Totodată, Eugen Carpov şi-a exprimat speranţa că, întrevederea de la Odesa nu va face decât să impulsioneze dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol, în special în contextul  reuniunii oficiale în formatul de negocieri „5+2”, care se va desfăşura pe 28-29 februarie curent la  Dublin, Irlanda.

La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe al României Cristian Diaconescu a reiterat disponibilitatea Bucureştiului de a acorda suport şi în continuare pentru soluţionarea definitivă a problemei transnistrene.

Tot astăzi, Ministrul de Externe al României, Cristian Diaconescu, şi premierul Vlad Filat au inaugurat o anexă a secţiei consulare româneşti de la Chişinău. 

Consulatul României din Chişinău a deschis o anexă nouă unde cetăţenii Republicii Moldova vor putea depune dosarul de documente pentru a perfecta actele de stare civilă româneşti.

Noua anexă este formată din opt ghişee suplimentare şi o sală de aşteptare, dotată cu dispozitive moderne de fluidizare a rândului.

 

,