Liberalii nu vor vota joi data alegerii şefului statului

Partidul Liberal nu va vota la şedinţa plenară de joi, 1 martie, pentru stabilirea datei alegerilor şefului statului, în caz că proiectul de hotărâre va fi înaintat. Declaraţia a fost făcută, miercuri, de către liderul partidului, Mihai Ghimpu.

El a declarat: „Noi nu o cunoaştem pe doamna Veronica Bacalu. Astfel nu putem spune nici da, nici nu, referitor la candidatura dumneaei la preşedinţie. Trebuie să vorbim cu doamna, căci noi nu alegem un guvernator al Băncii Naţionale sau un preşedinte de comisie. Doamna Bacalu trebuie să cunoască foarte bine relaţiile externe ale Moldovei, ea va fi comandant suprem, dacă va fi aleasă. Trebuie să cunoască toate obligaţiunile unui preşedinte de ţară”. Preşedintele liberalilor susţine că nu vrea de la Veronica Bacalu niciun fel de garanţii, cum au spus unii analişti.

Mihai Ghimpu a arătat că liberalii sunt nemulţumiţi faţă de modul în care fost propusă această candidatură. ,,Colegii mei de alianţă au încălcat regulile. Ei au făcut publice listele cu potenţialii candidaţi presei. Nu este corect să faci publice anumite candidaturi şi pe urmă să respingi o anumită persoană, nu e corect faţă de aceşti oameni. PDM ne-a prezentat lista cu candidaţi, lista PLDM-ului am aflat-o din presă. Am avut întâlniri în fiecare seară fără să ştie presă. Ei s-au decis întâi pentru domnul Ababii, eu mă duc să discut cu viitorul preşedinte şi el spune că nu vrea să fie preşedinte. Eu revin să le spun că Ababii nu vrea să fie preşedinte şi ei s-au enervat ambii şi spun bine atunci rămâne candidatura doamnei Bacalu”, a spus fostul preşedinte interimar.

Mihai Ghimpu a precizat că la şedinţa de joi din această săptămână PL nu va vota stabilirea datei alegeri şefului statului, dacă nu se va conveni asupra candidaturii.

O săptămână în urmă, liberalii au părăsit şedinţa Parlamentului când Marian Lupu a propus introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidenţiale. PL insistă să se ajungă mai întâi la un consens în privinţa candidatului concret şi doar apoi să se voteze data alegerilor, fiindcă invers nu ar avea logică.

Marian Lupu a declarat că dacă în cel mai apropiat timp nu se stabileşte data alegerilor prezidenţiale, atunci va cere Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra circumstanţelor pentru dizolvarea Parlamentului. Mihai Ghimpu este convins că dacă existau aceste circumstanţe, PCRM demult făceau uz de acestea.

Veronica Bacalu este propusă la funcția de președinte de către PLDM și PDM. Deși unii membri ai alianței au speculat presei informații despre revenirea în Moldova a doamnei Bacalu, potrivit premierului Vlad Filat, Veronica Bacalu va sosi la Chişinău doar după ce toate grupurile parlamentare din AIE vor susţine această candidatură pentru funcţia de şef al statului.

,