Legea cu privire la asigurarea egalităţii a fost publicată în Monitorul Oficial

Legea cu privire la asigurarea egalităţii a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Legea a fost promulgată de preşedintele ţării Nicolae Timofti la 28 mai şi va intra în vigoare începînd cu data de 1 ianuarie 2013.

Documentul are drept obiectiv consolidarea cadrului legal existent şi ajustarea acestuia la normele internaţionale în vederea promovării egalităţii de şanse şi tratament a tuturor persoanelor indiferent de criterii. Dispoziţiile legii nu se aplică în materia raporturilor de căsătorie, adopţie şi nu aduc atingere modului de activitate al cultelor religioase şi a părţilor lor componente, precum şi a altor organizaţii bazate pe religie sau convingeri.

De asemenea, legea prevede crearea unui Consiliu pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi asigurarea egalităţii, ce va fi investit cu atribuţii în respectiva materie.

Denumirea anterioară a proiectului a fost Legea privind prevenirea şi combaterea discriminării. Varianta iniţială a legii a condiţionat mai multe nemulţumiri în rîndurile asociaţiilor creştine din cauza sintagmei „orientare sexuală”, introdusă în articolul 1 al proiectului. Ulterior, în rezultatul consultărilor, actul normativ a fost redenumit, iar sintagma „orientare sexuală” se regăseşte doar în articolul care prevede nediscriminarea persoanelor la locul de muncă.

,