Guvernul R. Moldova va organiza aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim

Mitropolia Moldovei va aduce Focul Haric pentru a 10-a oară în Republica Moldova. În acest an, guvernul R. Moldova va organiza aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim. În acest sens, ca şi în anii precedenţi, prin dispoziţia Prim-ministrului a fost instituit un grup de lucru pentru pregătirea şi organizarea transportării Sfintei Lumini din Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Potrivit serviciului de presă al Mitropoliei, o delegaţie a reprezentanţilor Bisericii va decola în dimineaţa zilei de 13 aprilie, vineri, spre Ierusalim, iar în seara de 14 aprilie va reveni cu Focul Haric.

Delegaţia va fi condusă de Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Vladimir. Din delegaţie vor mai face parte Prea Sfinţitul Episcop Sava, Protoiereul Mitrofor Vadim Cheibaş şi Protoiereul Mitrofor Veaceslav Şpac. Delegaţia va participa la serviciile divine legate de Prohodul Mântuitorului, iar după aprinderea Sfintei Lumini va reveni în Republica Moldova.

Focul Haric va fi adus la Catedrala Metropolitană „Naşterea Domnului”din capitală, de unde va fi distribuit în toate locaşurile sfinte din ţară. Călătoria delegaţiei va fi asigurată de către Guvernul Republicii Moldova.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei. După ce Mântuitorul a fost înmormântat, o lumină puternică dumnezeiască a spart piatra şi de atunci pe mormântul lui Hristos se aprinde această lumină divină. Se întâmplă în fiecare an, în timpul vecerniei din Sâmbătă Mare, după rugăciunile preoţilor ortodocşi.

Serviciul de presă al Guvernului menţionează faptul că toate cheltuielile legate de aducerea Focului Haric la Chişinău vor fi suportate în totalitate de Prim-ministrul Vlad Filat din mijloacele proprii.

,