Evghenii Șevciuk – politician cu mentalitate europeană?

Evghenii Şevciuk a fost ales „preşedinte” al Transnistriei în urma scrutinului desfăşurat duminică, învingându-l pe candidatul susţinut de Rusia, Anatoli Kaminski, anunţă presa rusă.
Președintele interimar, Marian Lupu a declarat că îl cunoaște pe Evghenii Șevciuk. El a avut oportunitatea să se întâlnească cu acesta, argumentând că “este un politician de generație nouă, cu mentalitate mai mult flexibilă, mai mult europeană, în comparație cu Smirnov și lucrul acesta vine ca o latură pozitivă a procesului”.
Președintele interimar nu consideră că odată cu schimbările care s-au produs la Tiraspol, chiar din start acest proces de negocieri va lua o viteză şi o calitate deosebită, fiindcă problema rămasă nu este simplă. Acesta a menționat că negocierile în formatul 5+2 trebuie să fie continuate.
În urma alegerilor, Șevciuk a declarat că va semna un decret prin care va simplifica procedura de trecere a frontierei. În prezent, Novâi Region anunță că locuitorii și persoanele care dețin automobile cu numere de inregistrare în Transnistria, vor trece frontiera transnistreană fără a fi verificați. Serviciul de presă al liderului de la Tiraspol menționează că „Decizia a fost luată în scopul simplificării procedurii de trecere a frontierei transnistriene și de a evita dublarea funcțiilor autorităților din regiune”.
Chiar din prima zi de mandat a lui Evghenii Șevciuk, au fost demise peste 80 de persoane cu funcții de răspundere, numite pe timpul fostului lider separatist, Igor Smirnov. A fost demis șeful securității de la Tiraspol, Vladimir Antiufeev, dar și toată conducerea instituției. Aceeași soartă au avut-o toți miniștrii din republica separatistă și adjuncții lor, cât și primarii din Dubăsari, Râbnița, Slobozia, Grigoriopol, precum și președinții de raioane. Printre cei ce și-au pierdut funcțiile se numără și Vladimir Smirnov, unul din fiii lui Igor Smirnov, care până în prezent a fost șeful vămii din stînga Nistrului.

,