Chișinăul în DOLIU

La 16 mai, se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Țarist. Această zi este considerată De Doliu în municipiul Chișinău, iar toate drapelele vor fi coborâte în bernă. Membrii și simpatizanții Partidului Liberal, Partidului Național Liberal și alte asociații vor organiza mai multe manifestații.

În acest context, la ora 10.00, conducerea PL, miniștrii și reprezentanți ai Primăriei Chișinău au depus flori la Piatra comemorativă din fața Guvernului și începând cu ora 20.00, în Piața Marii Adunări Naționale, va avea loc un miting de comemorare a „200 de ani de ocupaţie”. Vor fi aprinse mii de lumânări în memoria victimelor ocupaţiei rusești.

Consiliul Unirii va organiza un marș cu torțe și lumânări în cinstea apărătorilor etniei românești. Evenimentul va avea loc la Amabsada României, 19.00.
Potrivit Unimedia, la ora 18.00, în fața Ambasadei Ruse de la Chișinău, Liga Tineretului Rus și Partidul Patrioții Moldovei vor desfășura Festivalul Prieteniei Popoarelor, pentru a marca aniversarea a 200 de ani de la „intrarea statului moldovenesc în Imperiul Rus”.
Partidul Liberal este singurul partid parlamentar care participă la acțiuni în această zi. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a propus recent în Parlament, ca ziua de 16 mai să fie declarată Zi de Doliu Național. Propunerea sa a fost respinsă de colegii din Alianța pentru Integrare Europeană.
,