Cum a apărut rujul și tendințele pentru toamna 2012

De la tânăra adolescentă până la doamna cu cea mai resprectabilă vârsta, toate femeile folosesc măcar la un moment dat – rujul, indiferent de culoare, textura sau rezistență.

Când a apărut?

Rujul a luat naştere în urmă cu 5000 de ani, în anticul oraş Ur, în apropiere de Babylon. La acea vreme, pietrele semipreţioase erau zdrobite şi aplicate pe buze şi uneori în jurul ochilor.

Ulterior, în Egipt, femeile foloseau o substanţă de culoare roșie-violet, obţinută din brom şi iod. Deoarece le afecta sănătatea, această practică s-a numit „sărutul morţii”. Şi regina Cleopatra folosea un ruj obţinut din cărăbuşi carmin şi ouă de furnici. O altă practică, foarte cunoscută printre femeile egiptene, mai era colorarea buzelor cu henna şi folosirea solzilor de peşte pentru strălucire.

Evoluţia rujului

Rujul a devenit foarte popular în Anglia începând cu secolul XVI, în perioada reginei Elisabeta I. Ea a fost cea care a dat tonul trendului cu faţa albită de praf de cretă şi ruj roşu aprins, care era obţinut din ceară de albine şi plante.

Atât femeile, cât şi bărbaţii din acea perioadă au fost fascinaţi de ruj, până când în 1653, pastorul Thomas Hall a pornit un război împotriva rujului, pe motiv ca rujul ar fi opera diavolului.

În 1770, parlamentul englez a afirmat că femeile care seduc bărbaţii cu ajutorul machiajului sunt vrăjitoare şi a dat o lege împotriva lui. În 1800, chiar şi regina Victoria s-a declarat împotriva folosirii rujului.

Cu toate acestea, după cel de-al doilea război mondial, datorită industriei cinematografice, rujul şi-a redobândit popularitatea.

În 1950, chimistul american Hazel Bishop a creat primul ruj care nu se întinde şi rezistă mult timp pe buze.

Fabricat în mare parte din ceară, dar şi din ulei de măsline, unt de cacao, lanolina, minerale, Vitamina E, petrolatum, amino-acizi, colagen, pigmenţi de culoare şi substanţe pentru protecţie solară, rujul a fost şi continuă să fie cea mai puternică armă de seducţie în materie de machiaj.

Tendințele toamnei 2012

În cazul în care te întrebi ce nuanţe de ruj incendiare sunt în tendinţe pentru toamna 2012, ţi-am pregătit o listă de opţiuni care să te inspire în acest sens.

Rujul roşu cu subtonuri oranj

Dacă ai tenul mediu ca nuanţa şi îţi place să îţi păstrezi dulceaţa trăsăturilor, un ruj roşu cu subtonuri oranj te va avantaja pe deplin. Inspiră-te din imaginea actriţei Malin Akerman şi vei învăţa cum poţi să afişezi un zâmbet roşu şi seducător, fără să pierzi acea căldură estetică foarte feminină.

Rujul roşu rozaliu

Rujul roşu rozaliu este o altă variantă de a-ţi machia aprins buzele, fără a te alege cu un look prea dramatic. Poţi opta pentru o nuanţă similară cu cea purtată de actriţă Mekenna Melvin, dacă ai tenul mai închis la culoare. Pentru o piele mai deschisă, alege un roşu rozaliu cu tonuri de piersică sau caisă, dacă vrei un chip cu adevărat strălucitor.

Rujul roşu maroniu
Pentru o piele bronzată subtil, într-o nuanţă arămie, este ideal un ruj roşu cu tonuri maronii, precum cel purtat de actriţă Scottie Thompson. Merge de minune cu pomeţi uşor accentuaţi şi machiaj „ochi de pisică”.

Rujul roşu zmeură
Tenul tău este alb-translucid? Atunci nu riscă să pari prea palidă cu un roşu aprins sângeriu. Încearcă, în schimb, o nuanţă a zmeurei puţin necoapte, precum cea alea de actriţă Jenna Ushkowitz din serialul „Glee”.

Rujul roşu închis
În fine, dacă ai tenul mediu spre închis şi părul brunet, încearcă un ruj roşu închis aproape grena, precum un vin vechi foarte concentrat. Poartă-l cu un machiaj minimalist al ochilor, cu un fard de pleoape neutru şi puţină mascara. Renunţă la conturul pomeţilor, altfel rişti să îţi supraîncarci tenul.

sursa: impact.md cu referire la www.stil.acasa.ro și www.femeiastie.ro

,