99 de ani de la nașterea Mariei Tănase

Numită și Privighetoarea din Carpați”, artista s-a născut la 25 septembrie 1913. Apare pe scenă, pentru prima dată, în anul 1921 pe scena Căminului Cultural „Cărămidarii de Jos” din Calea Piscului, la serbarea de sfârșit de an a Școlii primare nr. 11, Tăbăcari, apoi pe scena Liceului „Ion Heliade Rădulescu”, unde a urmat doar 3 clase, fiind nevoită să se retragă pentru a lucra, alături de părinții săi, la grădină.

Cariera ei începe în anii ’30. Debutează la 2 iunie 1934 pe scena Teatrului „Cărăbuș” din București, în revista „Cărăbuș-Express”, cu pseudonimul Mary Atanasiu, dat de Constantin Tănase, care o susține, dar consacrarea avea sa vină în 1938 când înregistrează pe disc primele cântece pentru Societatea Română de Radio.

Maria Tănase înseamnă “Ciuleandra”, celebrul Blestem” – Cine iubeşte şi lasă, “Bun e vinul ghiurghiuliu”, “Aseară ti-am luat basma” şi multe alte cântece vechi româneşti aduse din viu grai direct pe gramofonul interbelic.

S-a stins de un cancer la plămâni, la 22 iunie 1963. Dictase înainte de moarte unui notar ultimele dorinţe: să fie îngropată cu hainele alese de ea, iar înmormântarea să nu fie prilej de „mascaradă şi panoramă”. A mai lăsat scris ca în memoria ei să se sape o făntănă „pe un drum secetos, dornic de apă”, pentru ca drumeţii să îşi potolească setea.

Aici puteți asculta o variantă inedită, în franceză, a piesei “Blestem” – Cine iubeşte şi lasă

Maria Tanase-Cine iubeste si lasa (in franceza)

,