Vinul roşu face minuni!

Vinul fiert este o băutură foarte indicată, mai ales în perioada rece a anului. Deşi se cunosc multe avantaje pe care le oferă această băutură consumată desigur moderat, totuşi, rămân unele aspecte pe care mulţi nu le cunosc.

Vinul, în special cel roşu, conţine o substanţă care se extrage din coaja strugurilor – resveratrolul. Această substanţă organică, este un antioxidant care se crede că prelungeşte viaţa, cel puţin aşa a demonstrat concluzia mai multor experimente pe unele specii care, fiind nevoite să consume acestă substaţă, spre fericirea lor, au demonstrat o durată de viaţă mult mai îndelungată.

De asemenea se crede că ar avea efecte anticancerigene, cu toate că rezultatele de până acum nu includ analize pe oameni, ci doar pe animale. Efectul acestei substanţe a fost de stopare a creşterii unor anumite tumori, cu toate acestea medicii spun că cantitatea necesară este mare, iar doze destul de mari sunt totuşi insuficiente pentru a atinge concentraţii necesare de luptă cu cancerul.

Se cunoaşte de aseamenea că resveratrolul ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Din păcate, substanţa se inactivează în mare parte prin încălzire şi din acest motiv multe persoane aleg un vin de calitate mai slabă atunci când decid să-l fiarbă. În special vinul fiert roşu, nu se fierbe , ci doar se încălzeşte până aproape de nivelul fierberii la foc mic. Condimentele alese pentru vinul fiert sunt scorţişoara, piperul negru(in special măcinat), cuişoarele şi cardamonul. Odată consumat, băutura miraculoasă pune sângele în mişcare şi ajută la păstrarea temperaturii corpului.

Unii evită vinul din comerţ pentru că conţine sulfiţi. Problema influenţei sulfiţilor asupra metabolismului este nesemnificativă. Sulfiţii sunt de obicei adăugaţi în vin, în timpul procesului de producţie pentru a opri fermentarea în momentul dorit. Astfel, se operează la nivel de tehnologie pentru a obţine mai multe gusturi şi respectiv mai multe sortimente de vin din acelaşi suc supus fermentării. De asemenea sulfiţii sunt antioxidanţi şi conservanţi utilizaţi pentru păstrare nu doar în industria vinurilor, dar şi în fructe uscate, la păstrarea fructelor de import şi a legumelor. Uneori sunt trataţi cu sulfiţi creveţii direct pe navele de pescuit.

Fără sulfiţi sucul de struguri se transformă în oţet. Vinul de casă, natural, nu conţine sulfiţi, se păstrează datorită temperaturii scăzute, dar şi datorită păstrării la presiune şi temperatură constantă. Odată scos din butoi, trebuie consumat sau păstrat la rece, în caz contrar se oxidează şi se transformă ân oţet.

Sursa: Impact.md
Autor: Iulia Postolachi, inginer în domeniul Ingineria Produselor Alimentare

,