Vaccinul HIV – mit sau realitate

Virusul HIV a fost descoperit în 1983. Potrivit estimărilor ONU, 34 de milioane de persoane trăiesc în prezent infectate cu virusul HIV.

Chiar și un vaccin parțial eficient ar putea avea un impact major. Eforturile de aflare a unui vaccin împotriva HIV SIDA au fost obiectul central al preocupărilor cercetătorilor. După 29 de ani de muncă, toate vaccinurile HIV s-au dovedit a  fi ineficiene împotriva virusului care a omorât peste 2 milioane de oameni in 2008, conform Organizatiei Natiunilor Unite.

Povestea americanului care a fost tratat de SIDA de către o echipa de medici din Germania a stat pe prima pagina a ziarelor din lumea intreaga. Barbatul a fost depistat pozitiv cu HIV, suferea în acelasi timp și de o formă foarte gravă de leucemie, iar in 2007 doctorii i-au făcut un transplant de maduvă osoasa în încercarea de a-i trata cancerul.
Omul a fost suficient de norocos încat sa i se gasească un donator de maduvă care să aibă o mutație rară de genă, numita Delta 32, care conferă o rezistență naturală la virusul imunodeficientei umane. La trei ani dupa transplant, barbatul nu mai prezenta nici un simptom specific virusului HIV, scrie myhealthnewsdaily.com.
În plus, in 2009, o serie de studii facute in Thailanda au arătat că un vaccin poate reduce riscul de a contracta HIV cu aproape 30%. Dr. Susan Zolla-Parker, cercetător la o prestigioasă universitate din New York, a spus că acesta a fost primul semn clar de succes în lupta impotriva HIV.

O echipă de cercetători din Spania au avut mai mare noroc. Ei zic că au conceput un vaccin ce promite să transforme HIV-ul într-o infecţie cronică minoră.Oamenii de ştiinţă au testat vaccinul revoluţionar MVA-B pe 24 de persoane sănătoase, 22 dintre acestea dezvoltând o reacţie imună la HIV – o rată de succes de 92%.

Profesorul Mariano Esteban, şeful echipei de cercetători de la Centrul Naţional de Biotehnologie din Madrid, a explicat cum funcţionează vaccinul: „E ca şi cum i-am arăta sistemului imunitar o poză cu HIV, pentru a-l putea recunoaşte dacă se întâlneşte cu el în viitor”.

Vaccinul conţine 4 gene ale virusului HIV ce stimulează limfocitele de tip T şi B. „Corpul nostru conţine mai multe tipuri de limfocite, fiecare programate să lupte împotriva altui tip de patogen. În cazul patogenilor ce nu pot fi distruşi în mod natural, precum HIV, este nevoie să «antrenăm» aceste celule„, a explicat profesorul Esteban. Limfocitele de tip B produc anticorpi ce atacă virusurile înainte să infecteze celulele, în timp ce limfocitele de tip T detectează şi distrug celulele deja infectate.

Profesorul Esteban a spus că rezultatele obţinute în rândul persoanelor sănătoase sunt încurajatoare, urmând ca vaccinul să fie testat acum pe persoane deja infectate, pentru a vedea dacă produce un efect terapeutic (reducând numărul de celule virale).

Unii medici sunt impotriva oricărui vaccin. Dr. Alex Wodak, de la Spitalul St. Vicent, profesorul David Cooper, directorul Centrului National de Epidemiologie, si profesorul Brian Morris, specialist in stiinte medicale moleculare la Universitatea din Sydney, Australia, propun introducerea circumciziei obligatorii ca strategie pe termen lung pentru reducerea transmisiei heterosexuale cu HIV, potrivit Medical News Today.

,