Umorul și efectele lui terapeutice

Valoarea terapeutică a umorului nu a trecut neobservată nici de oamenii zilelor noastre, care mai mult ca oricând sunt dornici să-și deschidă sufletul și mintea către cunoașterea tuturor capacităților interioare care pot declanșa salturi calitative.

Umorul este pentru mulți acea unealtă care scoate la suprafață puteri nebănuite: puterea de a munci ore în șir, de a fi entuziasmat și devotat, puterea de a trece peste situațiile stresante, puterea de a găsi cel mai bun răspuns în fața evenimentelor vieții, iar pentru unii – puterea de a trece cu succes peste boli mai mult sau mai puțin grave.

Râsul scade tensiunea arterială a celor care au valori crescute, reduce eliberarea hormonilor de stres, detensioneză mușchii, crește elasticitatea musculară, sporește numărul limfocitelor T activate al limfocitelor B și a interferonului – factori implicați în imunitate, crește eliberarea de endorfine, îmbunătățește respirația și oxigenarea sângelui.

Desigur, studiile au fost făcute pe acei capabili să râdă sănătos, să râdă din inimă. Râsul sardonic isteric, umorul negru, sau cel plin de cinism, râsul batjocoritor, sadic sau masochist nu intră în categoria umorului, iar efectele acestor manifestări, deși pentru mulți în mod inconștient, sunt devastatoare.

Doctorii Lee Berk și Stanley Tan de la Loma Linda University s-au „aliat” cu un grup de oameni bine dispuși și le-au dat sarcina să râdă sănătos și plin de viață. În acest timp ei au analizat cu minuțiozitate probe de sânge recoltate înainte și după reprizele de râs. Rezultatele: râsul scade nivelul seric de cortizol, crește cantitatea de limfocite T activate, sporește numărul și activitatea limfocitelor natural-killer, crește numărul limfocitelor T helper și T supresor.

Concluzia: râsul stimulează sistemul imunitar și îndepărtează efectul imunosupresiv al stresului. Să fi fost oare acesta motivul pentru care în India s-au creat în unele orașe cluburi de râs, locuri unde oamenii se adună dimineața pentru a râde? Sau poate a fost la mijloc puterea contaminantă a umorului?

Ecoul bunei dispoziții a ajuns până la Jurnalul Asociației medicilor americani care a publicat un articol în care se afirma: „un program de terapie prin râs poate crește calitatea vieții pacienților cu probleme cronice și, deoarece râsul are un răspuns imediat pentru acești pacienți, efectul lui se potențează când râsul este indus cu regularitate o anumită perioadă de timp”.

Unii pot spune: e foarte interesant, dar mie nu-mi iese chestia asta cu râsul. Mark Twain spunea: „Educația e totul. Piersicul a fost cândva un migdal amar; conopida e o simplă varză cu studii superioare”. Acest lucru este valabil pentru toate domeniile vieții. Chiar dacă nu o să devenim la fel de celebri ca Mr. Bean, Beny Hill sau ca Tănase al nostru, în mod sigur vom fi căutați de toți aceia care vor să aducă culoare vieții.

Nu uitați, chiar și umorul poate fi învățat! Vom lua o carte cu bancuri, o carte scrisă cu mult umor, ceva filme de comedie, desene animate, iar celor care preferă o relație mai apropiată de cei ce generează buna dispoziție le sugerăm să aleagă spectacole de comedie ori compania unor persoane pline de viață, ce au un umor sănătos. Ne infuzăm de veselia debordantă pe care o generază oricare din aceste surse, căutăm să aflăm care sunt micile lor secrete prin care reușesc să ne facă să râdem.

Uneori, chiar și la servici te pomenești în situații complexe. Chiar și în aceste momente ai câteva motive de bucurie. Bucură-te că ai un șef, fiindcă asta înseamnă că ai un loc de muncă. Bucură-te că ai auzit toate criticile pe care ți le-a adresat, pentru că asta înseamnă că ai auzul bun. Bucură-te că ai primit o penalizare, luna asta o să renunți la a mai cumpăra lucruri inutile. Bucură-te că ai puterea să treci cu umor peste această situație, acum știi că sănătatea unei persoane este direct proportională cu cantitatea și calitatea râsului ei.
Și încă ceva ce trebuie să avem în vedere: prin râs noi căutăm mai ales ceea ce urmează după ce râdem și anume liniștea și deschiderea sufletească.