Sucul de morcovi – o sursă bogată de vitamine și nutrimenți naturali

Sucul de morcovi este un lider absolut având în vedere varietatea de efecte terapeutice, conținutul de elemente utile și compatibilitatea acestuia cu alte sucuri sau alimente.

Nici o altă legumă nu conține la fel de mult betacaroten ca morcovii. În corpul nostru, betacarotenul este transformat în vitamina A, care ajută la îmbunătățirea vederii noastre și a modului de funcționare a sistemului nostru imunitar, întărind oasele, dantura și prevenind eventualele probleme ale glandei tiroide.

Lista de microelemente și substanțe nutritive folositoare conținute de morcovi este impresionantă. Pe lângă betacaroten el mai conține vitaminele C, B, E, D si K, proteine, potasiu, calciu, fosfor, zinc, sodiu, mangan, fier, cupru și o mulțime de alte minerale.

Sucul de morcov, stors la mixer din rădăcini proaspete, este cea mai bogată sursă de vitamine naturale şi săruri minerale. Se consumă suc concentrat sau diluat cu apă (câte 100-300 ml pe zi), de preferat dimineaţa, pe stomacul gol, cu efecte excelente în mineralizarea organismului, mărirea imunităţii naturale şi a rezistenţei la infecţii.

Este recomandat la persoane anemice, extenuate, obosite, convalescente, bătrâni, femei gravide, sugari cu diaree şi copii cu tulburări de creştere. Luând câte 100 g pe zi timp de 3 săptămâni, are efecte contra viermilor intestinali, inclusiv teniază.

Doza zilnică poate creşte la un litru de suc, având bune calităţi vindecătoare în tratarea bolilor de piept şi rinichi, în mărirea acuităţii vizuale, în refacerea ficatului după hepatită, ciroză şi ascită şi în mărirea secreţiei biliare.

Pentru a îmbunătăți calitățile lui gustative, se amestecă cu puţină smântână proaspătă. În amestec cu lapte dulce este un bun expectorant la bolnavii cu afecţiuni pulmonare, astm bronşic, tuberculoză şi voalarea vocii.

Putem obţine un remediu excelent, cu acţiuni antiseptice, hrănitoare şi cicatrizante, în vindecarea rănilor, eczemelor uscate sau supurânde, infecţiilor externe, afecţiunilor bucale şi leziunilor mucoaselor, amestecând 100 ml suc cu 100 g miere. Se foloseşte sub formă de gargare (de 2-3 ori pe zi timp de 3-4 minute) sau se aplică comprese şi badijonări în impetigo şi pe tenuri obosite şi ridate, cărora le dă supleţea şi prospeţimea pielii, întârziind apariţia ridurilor.

Deseori, sucul de morcovi se consumă amestecat cu suc de ţelină, sfeclă roşie, pătrunjel rădăcini, lămâie, ridichi, andive, varză.
Amestecul dintre 300 ml suc de morcovi şi 180 ml suc de spanac este recomandat pentru a trata hipertensiunea arterială, ateroscleroza, diabetul şi diferite afecţiuni ale aparatului digestiv (colite, constipaţie, gastrită hiperacidă), pneumonie şi bronşite, diverse afecţiuni cutanate (acnee, eczeme, furunculoză).

Sucul de morcovi are proprietăți anti-inflamatorii, anti-canceroase și anti-îmbătrânire. El poate fi de ajutor pentru reducerea simptomelor de stres cât și în normalizarea funcționării sistemul digestiv. Deoarece sucul de morcovi are o cantitate destul de mare de zahăr natural, majoritatea copiilor consumă acest tip de suc natural. Pentru un gust special, poți amesteca suc de morcovi cu suc de mere și copilul va primi o doză sănătoasă de microelemente și substanțe nutritive folositoare, va avea un apetit mai bun și vor sacădea riscurile de a contacta o răceală sau gripă.