Substanţe interzise folosite în cosmetice

Produsele cosmetice sunt produse de consum, cu un rol esenţial în viaţa fiecăruia. Pe lângă cele  „tradiţionale”, cum ar fi make-up şi parfumuri, sunt incluse de asemenea şi produsele pentru igiena personală.

Piaţa cosmeticelor este condusă de inovaţie, incepând de la nuanţele noi de culoare, tratamente direcţionate către anumite tipuri de piele şi formule unice care se concentrează pe probleme sau nevoi speciale. Majoritatea produselor cosmetice au o valabilitate de mai puţin de cinci ani şi producătorii reînnoiesc anual 25% din produsele lor cosmetice. Fiecare companie producătoare îmbunătăţeşte produsele în mod constant pentru a rămâne în frunte într-o piaţă extrem de competitivă în cazul în care apar tot mai multe opţiuni, iar consumatorul aşteaptă o eficacitate tot mai mare.

Industria europeană a cosmeticelor este un lider mondial şi dominant. Implicarea UE se referă la unele limite admise în cazul unor substanţe periculoase. Multe din acestea sunt interzise pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranţă a consumatorilor.

La sfârşitul acestui an,  Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) din România a realizat un control al produselor cosmetice. În urma cercetărilor efectuate pe 881 produse cosmetice, au fost depistate în compoziţie mai multe metale grele interzise de Uniunea Europeană: plumb, arsen şi crom. Lista substanţelor interzise în industria cosmetică pentru UE

Abaterile de la prevederile legale au depăşit orice limită – 74,57%. Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 728 sancţiuni, din care 322 avertismente şi 406 amenzi.

Cu ocazia controlului tematic au fost prelevate 18 eşantioane de produse cosmetice de la şapte operatori economici, din care zece probe analizate au fost declarate neconforme.

 Sfaturi utile pentru cumpărarea produselor cosmetice

În primul rând e necesar să se achiziţioneze cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie. În plus, produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie cum ar fi tarabele sau persoane fizice “cu sacoşa”.

Este recomandat să fiţi atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, produsele provin cu siguranţă din filiere paralele.

Să se examineze cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere.

Pe orice produs cosmetic trebuie să fie înscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE şi desigur verificaţi data valabilităţii, dacă aceasta nu există pe produs, pe eticheta sau pe ambalaj, atunci căutaţi să faceţi cumpărături mai sigure în altă parte.

Vă propunem o listă de produse pe care ar fi bine să le evitaţi atunci când doriţi să cumpăraţi produse cosmetice:

Pudră compactă ”Qianyu”:
plumb determinat: 2 mg/kg, prevăzut: nu se admite;
arsen determinat: 0,281 mg/kg, prevăzut: nu se admite;

Creion dermatograf “Ruby Rose”
plumb determinat: 2,3 mg/kg; prevăzut: nu se admite;
arsen: determinat: 0,186 mg/kg; prevăzut: nu se admite;
crom determinat: 44 mg/kg; prevăzut: nu se admite;

Trusă fard “Ruby Rose”
arsen determinat: 0,19 mg/kg; prevăzut: nu se admite;
crom determinat: 7,4 mg/kg; prevăzut: nu se admite;

Fard de ochi “Butterfly”:
plumb determinat: 1,1 mg/kg; prevăzut: nu se admite;
arsen determinat: 0,193 mg/kg; prevăzut: nu se admite;
crom determinat: 1,25 mg/kg; prevazut: nu se admite;

Fard de obraz “Lemax ”:
plumb determinat: 1,96 mg/kg; prevăzut: nu se admite;
crom determinat: 37,8 mg/kg; prevăzut: nu se admite;

Fond de ten „Ruby Rose”:
crom determinat: 3,4 mg/kg; prevăzut: nu se admite;

Trusă Fard “Ruby Rose”
plumb determinat: 2,1 mg/kg; prevăzut: nu se admite,
crom determinat: 10 mg/kg; prevăzut: nu se admite;

Farduri “Miss Rose”:
plumb determinat: 1,4 mg/kg; prevăzut: nu se admite;
arsen determinat: 0,695 mg/kg; prevăzut: nu se admite;

Pudră compactă “Erni Rose”
plumb determinat: 4 mg/kg; prevăzut: nu se admite
arsen determinat: 0,337mg/kg; prevăzut: nu se admite,
crom determinat: 13,3 mg/kg; prevăzut: nu se admite;

Fard de pleoape “Erni Rose”
crom determinat: 1,8 mg/kg; prevăzut: nu se admite.

Sursa: Impact.md cu referire la ec.europa.eu şi evz.ro

,