Soia previne cancerul, afecţiunile cardiovasculare şi întăreşte memoria

Mâncărurile din soia sunt gustoase și dau o energie specifică ce sporește buna dispoziție și stimulează regenerarea psiho-fizică.

Cercetările colaborate ale Universității Chineze din Hong Kong și ale Universității din Manchester, susțin că boabele de soia au o calitate de a ne proteja împotriva dezvoltării cancerului de prostată și a celui mamar. Cercetătorii consideră că soia inhibă în cancer dezvoltarea a noi vase de sânge, înfometând astfel tumoarea și stopând dezvoltarea ei.
Preparatele din soia reduc riscul problemelor digestive, deoarece conțin multe fibre. Adăugate într-o digestie sănătoasă, reduc șansele apariției cancerului de colon și renal.

Preparatele din soia sunt ideale pentru oamenii care au o intoleranță de lactoză sau sunt alergici la laptele tradițional de origine animal. Ea de asemenea împiedică depunerea grăsimilor din sânge pe pereții vaselor sanguine, ajută la eliminarea colesterolului, combate ateromul, având și proprietăți antioxidante.

Datorită faptului că boabele de soia au un nivel scăzut de glucide și nu conțin cholesterol, preparatele din soia sunt potrivite pentru tratamentele dietetic ale diabeticilor. Ele contribuie la întărirea metabolismului, regenerarea pielii și creștere.
* în soia se găsesc între 32 şi 52 la sută albumine, ceea ce înseamnă că acest aliment depăşeşte de la 1,5 până la 3 ori cantitatea albuminelor din alte produse, cum ar fi carne, peşte, brânză, ouă

Albuminele din soia sunt uşor asimilabile, conţin 20 de aminoacizi necesari şi fier asimilabil în proporţie de 80 la sută. Acest fapt face ca albuminele din soia să fie recomandate persoanelor cu tulburări ale nivelului lipidelor (ateroscleroză, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială).

Capacitatea de a absorbi foarte multă apă a boabelor de soia – 1 g de boabe absoarbe până la 6 g de apă – face ca aceasta să fie foarte preţuită în alimentaţia bolnavilor suferinzi de afecţiuni ale stomacului sau intestinului, mai ales acelora care au nevoie de produse care să nu le afecteze mucoasa intestinală.

Conţinutul ridicat de lecitină din soia contribuie la scăderea nivelului colesterolului şi zahărului în sânge, la curăţirea pereţilor vasculari, la îmbunătăţirea proceselor metabolice. Persoanele care folosesc soia frecvent în alimentaţie suferă destul de rar de afecţiuni cardiovasculare.

În farmacologie, soia este folosită ca materie primă pentru fabricarea preparatelor ce îmbunătăţesc activitatea cerebrală. Lecitina din soia este indicată în intensificarea randamentului intelectual, asigurând o mai bună capacitate de memorare.