Produsele naturale care îți protejează ficatul

Ficatul este organul care proceasează toate substanțele care pătrund în organismul uman. Factorii nocivi precum alcoolul, tutunul, odihna insuficientă, alimentele grase, medicamentele sau stresul își pun în timp amprenta asupra acestui organ.

Ultimele statistici arată că tot mai multe persoane suferă de o afecţiune hepatică. Descoperă plantele cu efecte hepatoprotectoare şi câteva metode prin care îţi poţi proteja ficatul de boli!

O atenţie deosebită trebuie acordată afecţiunilor ficatului, deoarece leziunile la nivelul ficatului pot fi ireversibile. Pe lângă o alimentaţie echilibrată şi evitarea consumului excesiv de alcool, medicina alternativă are la îndemână câteva remedii naturale care te pot ajuta să-ţi protejezi ficatul.

1. Păpădia
Este un bun drenonr hepato-biliar, adică tratează problemele ficatului şi ale bilei.

2. Armurariul (Sylibum marianum)
Este unul dintre cele mai bune hepatoprotectoare, deoarece conţine silimarină, o substanţă care protejează ficatul, împiedică depunerea grăsimilor în ficat şi ajută la eliminarea substanţelor toxice din organism (din alcool, tutun, alimentaţia nesănătoasă). De asemenea, cercetările arată că silimarina este foarte utilă persoanelor care au probeleme cu colesterolul, reducând nivelul acestuia şi al trigliceridelor.

3. Rădăcina de lemn-dulce
Apără ficatul de acţiunea toxinelor, ajutând la eliminarea acestora din rinichi.

4. Trifoiul roşu
Ajută funcţia de detoxifiere a ficatului şi stimulează secreţia de bilă.

5. Turmericul
Datorită curcuminei din compoziţia lui, turmericul are un efect hepatoprotector dovedit de studiile recent realizate şi apărute în noiembrie 2010 în publicaţia „The Journal Endocrinology”. Dacă nu agreezi gustul acestui condiment pe care îl poţi folosi în mâncăruri sau salate, poţi să îl găseşti sub formă de capsule.

Gastroenterologii atrag atenţia asupra unor alimente pe care dacă le consumăm în exces pot să dăuneze sănătăţii ficatului. Dintre acestea, specialiştii enumeră: băuturile alcoolice şi carbogazoase, prăjelile, afumăturile, alimentele grase (brânzeturi, carne) şi excesul de ouă.

Potrivit eva.ro, analizele pentru ficat trebuie făcute în fiecare an. De multe ori o boală a ficatului este descoperită întâmplător în urma unor analize care se fac pentru alte afecţiuni. Este recomandată efectuarea periodică a unor analize medicale de laborator specifice afecţiunilor hepatice pentru a le depista în fază incipientă.