Persoanele cu formă contagioasă de tuberculoză care refuză tratamentul vor fi spitalizate forţat

Persoanele bolnave cu formă contagioasă a tuberculozei, care refuză tratamentul, vor putea fi supuşi spitalizării temporare forţate. Acest lucru se va produce doar în baza deciziei de judecată şi doar cînd se vor epuiza alte măsuri mai puţin restrictive faţă de pacienţi, transmite MOLDPRES.

Guvernul a modificat, astăzi, în acest sens, regulamentul cu privire la aplicarea tratamentului anti-TBC.

Andrei Usatîi, ministru al Sănătăţii, a declarat azi, după şedinţa Guvernului, că spitalizarea forţată va avea loc prin hotărîrea instanţei de judecată, doar atunci cînd se vor epuiza toate măsurile paşnice. Potrivit lui Usatîi, în prezent circa 30 la sută din bolnavii de TBC abandonează neîntemeiat tratamentul. Ministrul a specificat că abandonul tratamentului are loc din cauza că în jur de 70 la sută din bolnavii de TB suferă de alcoolism şi nu-şi dau seama de responsabilităţile personale faţă de societate. Aceşti pacienţi trebuie să urmeze tratamentul necesar pentru a nu deveni periculoşi pentru familie şi pentru comunitate, a adăugat Usatîi.

Regulamentul nou prevede, de asemenea, eliminarea prevederii formării unei instituţii specializate de detenţie în tuberculoză, bolnavii urmînd să fie trataţi în secţiile obişnuite ale instituţiilor medicale de profil, în condiţii de securitate pentru alţi pacienţi internaţi. Tratamentul anti-TBC este gratis.

Amintim că recent o educatoare de la o grădiniţă din Donduşeni, care a refuzattratamentul, a cauzat o epidemie. Elena Tcaci este spitalizată în Dispensarul Ftiziopneumologic din mun.Bălţi cu diagnosticul: “Tuberculoză pulmonară”.

Procuratura raionului Donduşeni a declanşat astăzi o cauză penală.

Sursa foto: ziare.com

,