Păpădia și efectele sale terapeutice

Păpădia, cunoscută cu numele științific Taraxacum officinale, este o plantă cu multiple întrebuințări atât în farmacia naturii, cât și în bucătărie. Păpădia, folosită de mii de ani pentru atenuarea multor suferințe, este plină de vitamine, minerale și alte substanțe chimice naturale.

În scop terapeutic, de la papadie se folosesc frunzele, planta întreagă, prin smulgere, cât și rădăcinile. Frunzele de păpădie conțin vitaminele A, B, C, D și H, luteina, betacaroten, elemente care ajută la pierderea în greutate. Planta în sine nu are miros, însă are gustul amar, din cauza taraxacinei, prezentă și în frunze.

Cercetătorii spun că păpădia îmbunătățește funcțiile hepatice și ajută la vindecarea bolilor de ficat. Este un diuretic puternic, curăță sângele și sistemul digestiv, elimină metalele grele din țesuturi și ajută la dizolvarea pietrelor de la rinichi. De asemenea, ea este un remediu perfect pentru persoanele care suferă de diaree și constipație.

Cafeaua din păpădie

Rădăcinile de păpădie conțin taraxacina, un principiu amar deosebit de valoros în tratarea bolilor digestive, tannin, sterol, acid cafeic, inulina, de mare ajutor în controlul diabetului zaharat. Rădăcinile de păpădie se recoltează primavara devreme sau toamna, deoarece anume în această perioadă ele au stocate cantități importante de substanțe nutritive.

Pentru a prepara pulberea pentru cafea din păpădie, trebuie să speli bine rădăcinile și să le prăjești la cuptor, într-o tavă mare timp de patru ore, la o temperatură de 80 – 90 de grade.
Rădăcinile bine prăjite pot fi păstrate și râșnite proaspăt sau pot fi măcinate imediat după răcire, prin râșnița electrică de cafea, pulberea astfel obținută putând fi păstrată în borcane închise ermetic. Cafeaua din rădăcină de păpădie contribuie la stimularea sistemului digestiv.

Detoxifiant natural

Infuzia de păpădie purifică organismul, stimulează ficatul și rinichii, este utilă în curele de slăbire. Pentru prepararea infuziei, torni 200 ml de apă fierbinte peste două lingurițe de plantă uscată și mărunțită si mai dai un clocot. Închide focul și lasă amestecul să se infuzeze timp de 15 minute.
O cură cu ceai de păpădie, câte doua – trei căni pe zi, durează până la șase săptamâni, cu efecte excelente pentru organism.

Păpădia detoxifică ficatul și rinichii, scade tensiunea arterială prin acțiunea sa diuretică, crește diureza, contribuind astfel la eliminarea nisipului sau a pietrelor de la rinichi. Tratează și chiar vindecă unele boli de piele.

Planta poate fi folosită în curele de slăbire, pentru că ajută la arderea grăsimilor. Preparatele din păpădie – ceai, tinctură sau pulbere – se recomandă reumaticilor și persoanelor care suferă de gută. Pentru că are efect benefic asupra nivelului de zahăr din sânge, păpădia se recomandă în tratarea diabetului.