Oxitocina – un drog al dragostei sau doar hormonul care le face pe mame mai bune?

Uneori se pare că lumea are într-adevăr nevoie de un drog pentru iubire. Oamenii de stiință studiază un nou hormon natural produs în creierul de mamifere. El acționează ca un drog și este cunoscut cu numele de oxitocina. Datorită efectului asupra psihicului uman și modului de comportament acesta mai este numit „hormonul iubirii”, „îmbrățisare” și „hormonul de dragoste şi unire.”
Indiferent de nume, magia constă în reacțiile pe care acesta le provoacă transformând oamenii și animalele. Chiar şi maimuţe devin un pic mai umane.
Oxitocina nu trebuie confundată cu oxicodonă, care este un calmant ce creează dependență.
Există o speranţă că hormonul ar putea fi folosit pentru a ajuta pacienţii care suferă de o serie de tulburări psihice, care sunt afectați de interacţiunile sociale, inclusiv autism si schizofrenie.
Deşi descoperirile sunt la început și multe cauze sau efecte nu sunt pe deplin înţelese, mai multe studii arată că acest hormon poate fi destul de puternic. Oamenii de știință de la Universitatea Bar-Ilan din Israel au măsurat nivelurile naturale de oxitocina pe tot parcursul sarcinii și după naștere la 62 de femei. Cercetatorii au măsurat de asemenea lucruri, cum ar fi privirea, atingerea, vorbirea, care arată afecţiunea mare faţă de copil în timpul primei luni de viaţă. Ei au descoperit o corelaţie clară între nivelul de oxitocina si cantitatea de atenţie a fiecărei mame pentru copilul ei.
Aproximativ în acelaşi timp cu studiul din Israel, Paul Zak de la Universitatea Claremont din California a dat doze de oxitocina, dar și pastile goale – placebo, unor participanţi care au fost instruiţi pentru a împărţi o sumă de bani cu un străin. Rezultatele au fost „copleşitoare”. Cei care au primit oxitocina au oferit bani cu 80 la suta mai mult decât ceilalți.
Cercetatorii din Australia au descoperit că hormonul afectează multe emotii sociale, nu doar cele bune. Participantii la studiul lor au arătat, de asemenea, invidie. Cercetători au ajuns la concluzia că acest hormon intensifică unele stări deja existente, dar nu le modifică, așa că dacă hormonul ar fi administrat unui criminal agresiv s-ar putea să-l facă și mai agresiv.
Această problemă aduce mai multe posibililtăți despre modul în care funcţionează hormonul, care nu este pe deplin înţeles şi nu este practic pentru a efectua experimente pe termen lung cu oamenii.Pentru a rezolva și această problemă, oamenii de știință de la Universitatea Duke au apelat la maimuţe, care sunt mai asemănătoare cu oamenii, pentru a vedea dacă acestea ar putea servi drept surogat omului în efortul de a înţelege mai bine modul în care funcţionează acest hormon. Dacă oxitocina funcționează pentru maimuțe, va funcționa și la oameni, atunci studiile ar fi posibile pentru a vedea dacă acest hormon este eficient pentru o perioadă lungă de timp, sau dacă din contra, ar fi dăunătoare.

sursa: abcnews.go.com

,