Ochelarii de soare nepotriviți îți pun în pericol vederea

Dincolo de faptul că ochelarii de soare sunt foarte moderni și pot completa cu succes o ținută, aceștia au rolul de a-ți proteja ochii. Acest lucru este deosebit de important în special vara, când soarele este foarte puternic, iar razele acestuia pot provoca arsuri grave la nivelul ochilor.

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un accesoriu. Atunci când îi alegi, ar trebui să ţii cont de protecţia pe care o oferă împotriva radiaţiilor ultraviolete, mai mult decât dacă sunt sau nu în pas cu tendinţele modei. În caz contrar, ochelarii nepotriviţi îţi pun serios în pericol vederea.

Medicii oftalmologi susțin că ochelarii ieftini nu au o calitate optică marginală și că pot provoca, astfel, probleme precum modificarea vederii, dureri de cap sau amețeli.

Efectele pe care radiaţiile UV (ultraviolete) le au asupra pielii sunt cunoscute de majoritatea oamenilor. Mai puţin ştiute sunt însă consecinţele pe care soarele le are asupra ochilor. Expunerea neprotejată la soare duce, în timp, la opacifierea cristalinului şi la apariţia cataractei.

Cele mai periculoase pentru vedere sunt radiaţiile UVB, mai ales în intervalul orar 11.00-16.00, când intensitatea lor este maximă. Pentru a-ţi proteja ochii, alege ochelari de soare care protejează de razele UVB în proporţie de 99 la sută. Însă şi radiaţiile UVA pot afecta vederea, motiv pentru care ar trebui să porţi lentile care filtrează acest tip de raze în proporţie de cel puţin 95 la sută. Ochelarii de soare care nu au aceste informaţii pe etichetă ar trebui evitaţi. În ce priveşte materialul din care sunt confecţionaţi, ochelarii din policarbonat oferă o protecţie mai bună decât cei din sticlă. În plus, sunt mai rezistenţi.

Alegerea culorii lentilelor ar trebui să ţină nu doar de preferinţele personale, ci şi de avantajele şi dezavantajele fiecăreia. Contrar opiniei generale, lentilele închise la culoare nu protejează mai bine ochii. Filtrul din structura lor este cel care contează.

Ochelarii cu lentile maro filtrează bine razele UVA şi UVB, dar distorsionează culorile, ceea ce poate fi periculos la volan, de exemplu.
Lentilele roşii, galbene şi portocalii au avantajul că permit o mai bună distingere a obiectelor aflate la distanţă în comparaţie cu cele închise la culoare. Însă ele fac mai dificilă distingerea nuanţelor de culori. Ochelarii gri reduc luminozitatea şi nu distorsionează culorile, deci sunt printre cei mai buni.

Lentilele polarizate sunt ideale când mergi la mare, pentru că filtrează foarte bine lumina care se reflectă puternic pe suprafaţa apei. Însă nu toate au şi protecţie UV, deci verifică dacă au şi astfel de filtre. Ochelarii „oglindă” blochează eficient lumina puternică, dar nu conţin neapărat şi filtre UV.

Ochelarii de soare trebuie să fie suficient de mari cât să protejeze şi zonele laterale ale feţei.

Expunerea neprotejată şi îndelungată a ochilor la soare poate provoca arsuri corneene şi conjunctivale, numite fotocheratite, respectiv fotoconjunctivite. Aceste afecţiuni sunt extrem de dureroase, dar se vindecă de obicei fără urme. Absorbţia, de-a lungul timpului, a radiaţiilor UVA şi UVB de către cristalin poate favoriza apariţia cataractei, iar neprotejarea ochilor de lumina solară puternică și un timp prea îndelungat, poate conduce la riscul apariţiei cancerelor la nivelul pleoapelor sau conjunctivei.