Femeile supuse riscului de diabet zaharat

Cerecetătorii au descoperit recent că femeile care stau pe șezut mai mult de șapte ore zilnic, sunt supuse riscului de îmbolnăvire de diabet zaharat de gradul doi. S-a constatat că spre deosebire de femeile active, la cele care petrec mult timp șezând deseori se manifestă semnele timpurii ale bolii.

Testele au determinat nivelul ridicat de zahăr din sânge, sugerând că organismul este supus unei eventuale posibilități de dezvoltare a diabetului zaharat.

Cerecetătorii de la Universitatea din Laicester au demonstrat că acest fenomen este specific doar femeilor și nu influiențează câtuși de puțin bărbații. Ei au spus că motivele sunt încă neclare, dar au constatat că femeile sunt mai predispuse la efectele nocive ale comportamentului sedentar.

În Marea Britanie mai mult de un milion de persoane sunt afectate de diabet, dar multe dintre ele nu-și dau seama, deoarece ei nu cunosc simptomeleoboseală, sete, urinare frecventă, răni care se vindecă foarte lent.

Dacă nu este tratat la timp, diabetul de gradul doi poate provoca atacuri de cord, orbire și chear amputație. Principalii factori care condiționează boala sunt: excesul de greutate, lipsa de activitate fizică și dieta săracă.

În urma unor cercetări s-a stabilit că femeile care stăteau așezate un timp mai îndelungat aveau un nivel ridicat de insulină – hormon responsabil de reglarea cantității de zahăr din sânge. Organismul se adaptează cu nivelul ridicat al insulinei astfel permite dezvoltarea diabetului zaharat.

Studiile efectuate au demonstrat că ședințele îndelungate, independent de activitatea fizică, au un impact dăunător asupra rezistenței la insulină și un grad mic de inflamație cronică la femei, dar nu și la bărbați. Cercetătorii au sugerat că este bine ca femeile să evite șederile îndelungate, pentru a preveni bolile cronice.

S-a determinat că petrecând zece ani sau mai mult într-un loc de muncă sedentar, se dublează riscul îmbolnăvirii de cancer, cât și de diabet zaharat. Conform estimărilor, majoritatea adulților petrec 55 la sută din timpul lor de muncă stând jos.

Sursa: impact.md cu referire la dailymail.co.uk

,