Encefalita Murray Valley – virusul ce amenință Australia

Encefalita Murray Valley este noul tip de virus, descoperit recent în Murray Valley, Australia. BBC a declarat că aceasta este o boală rară, potențial fatală. Ea a fost depistată la găinile din New South Wales, unul din cele mai populate state australiene. Această epidemie este transmisă de țânțari și tot mai mulți oameni riscă să fie infectați. Cu toate că mulți pacienți prezintă doar simptome ușoare, alții pot dezvolta probleme neurologice pe termen lung sau pot muri.
Centrul australian de Control al Bolilor (CDC) a anunțat că un copil din Alice Springs a fost infectat cu encefalită Murray Valley, acum el este într-o stare gravă, dar stabilă. Acesta este primul caz de Murray Valley Encefalită(MVE) din Australia Centrală întâlnit la oameni.
Virusul acesta este, de asemenea, cunoscut sub numele de encefalită australiană. MVE apare de obicei în nord și foarte rar are loc în estul Australiei. Acest virus se răspândește prin mușcătura unui țânțar infectat, adică nu toți țânțarii transporta virusul.
Specia purtătoare de virus este annulirostris Culex, iar probabilitatea infectării este de aproximativ o persoană din o mie, infectate prin mușcătura de țânțar. Virusul mai este transmis și de către păsările de apă, care au fost mușcate de țânțari. Este cercetată probabilitatea răspândirii infecției și în Australia de sud-est, odată cu migrația păsărilor.
În urma mușcăturii de țânțar, boala are o perioadă de inhibare de 5-15 zile. Ea este fatală la circa 20% din persoanele bolnave, și poate dezvolta complicații neurologice la alte 25%. Aproximativ 40% vor avea parte de o recuperare completă.
În prezent nu există nici un tratament special contra acestui virus. Majoritatea persoanelor infectate cu MVE au următoarele simptome: dureri acute de cap, febră, convulsii, confuzie, greață, diaree, amețeli, iritabilitate, somnolență, comă ș.a. Persoanele care se confruntă cu aceste simptome necesită asistență medicală specială.