Dosar penal în cazul epidemiei de tuberculoză la o grădiniță din Dondușeni

Procuratura raionului Donduşeni a declanşat astăzi o cauză penală pe faptul infectării copiilor din grădiniţa “Luceafărul” din or. Donduşeni  cu  boală epidemică.

Motivul începerii procesului penal au servit materialele acumulate de grupa de anchetare epidemiologică a Ministerului Sănătăţii, informează serviciul de persă al Procuraturii Generale.

Potrivit investigaţiilor efectuate de medicii-specialişti, din cei 261 de copii care au fost supuşi probei Mantoux, la 65 dintre aceştia reacţia a fost pozitivă. În rezultatul examenului renghenologic la 10 copii a fost depistată bronşita. După efectuarea tomografiei – 5 copii au fost îndreptaţi suplimentar la examinare la Institutul de Ftiziopneumologie, iar un copil a fost internat la Spitalul Ftiziopneumologic din Bălţi cu diagnoza “tuberculoză la ganglionii limfatici”.

Amintim că, educatoarea grădiniţei, Elena Tcaci este spitalizată în Dispensarul Ftiziopneumologic din mun.Bălţi cu diagnosticul: “Tuberculoză pulmonară”.

Urmărirea penală continuă, procurorii urmînd să stabilească circumstanţele celor întîmplate şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Potrivit articolului 215 din Codul penal, nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspîndirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 400 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 1 an, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale cu (sau fără) lichidarea funcției persoanei juridice.

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă cu evoluţie cronică, provocată de bacilul Koch (cunoscut şi ca bacilul tuberculozei) şi care poate afecta toate organele corpului, cu precădere plămânii. Bacilul se transmite pe cale aeriană. Riscul de a contracta TBC creşte la persoanele cu o imunitate scăzută. Obiceiurile de viaţă, sărăcia, alegerile personale pot duce la crearea unui mediu propice pentru bacilul Koch.

Tuberculoza se poate găsi în organism fie în formă latentă (bacteria e în organism însă nu provoacă infecţie, nu apar simptome şi nu poate fi dată mai departe), fie în stare activă, când, odată cu infectarea plămânilor, purtătorul devine o sursă de infecţie pentru alţii.

,