Ardeiul iute e cheia către o inimă sănătoasă

Ardeiul iute este cheia către o inimă sănătoasă. Substanța activă din ardeii iuți, capsaicina, care oferă de altfel gustul iute, este extrem de puternică și are beneficii importante pentru organismul uman.

Ardeiul iute este un stimulent, antiseptic care conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten. El poate regla curgerea sângelui, întărește inima, arterele și nervii.

Cercetătorii au descoperit că substanțele active din ardei, care dau gustul iute, reduc tensiunea arterială și nivelul de colesterol din sânge. Ardeii iuți protejează organismul uman de afecțiunile cardiovasculare, care sunt principala cauză de deces în întreaga lume.

Studiul, realizat de universitatea din Hong Kong, a analizat familia de substanțe cunoscute sub numele de capsaicinoide. Autorul studiului, doctorul Zhen-Yu Chen a declarat că descoperirile sale indică că ardeiul iute îmbunătățește sănătatea inimii.

„Acum avem un portret detaliat și complet al acestei substanțe și efectele acesteia asupra genelor și mecanismelor care influențează colesterolul și sănătatea vaselor de sânge”.

Studiul arată că capsaicina reduce acumulările de colesterol din organism și mărește rata de metabolizare și eliminare a acestuia. Ea blochează acțiunea unor enzime care contractă arterele și care reduc circulația sângelui către inimă și alte organe ale corpului. Prin blocarea acestor enzime, mușchii se relaxează și permit circulația sângelui.

„Concluzia studiului este că această substanță, capsaicina, este extrem de benefică și ajută la îmbunătățirea sănătății inimii. Nu recomandăm însa nimănui să înceapă chiar acum o cură cu ardei iuți, pe care să îi consume în exces. O dietă bună este una echilibrată. De asemenea, trebuie știut și faptul că ardeii iuți nu substituie recomandările medicamentoase ale medicilor. Sunt însă un supliment minunat, în special pentru persoanele care adoră mâncărurile fierbinți”, a mai spus medicul Zhen-Yu Chen.

Semințele de ardei iute conțin cele mai mari concentrații de capsaiciăa care este eliberată în gură și care oferă senzația de fierbințeală.

Această plantă este cunoscută pentru vindecarea infecțiilor apărute la nivelul gingiilor, eliminând durerile și abcesele.

Substanțele iuți din ardei pot irita ochii și mâinile. De asemenea, pot cauza senzația de arsură. Uleiul și pudra de ardei iute sunt produse lipicioase, care ramân pe mâini. Este astfel indicat să te speli bine după fiecare folosire, pentru a evita iritarea mâinilor și a ochilor.