Afecțiuni cutanate transformate în celule ale creierului

Conform experiențelor realizate de către un grup de cercetători din California, celulele pielii au fost transformate direct în celule care se dezvoltă în componentele principale ale creierului, evitând în acest proces stadiul celulelor stem. Experimentul a fost facut pe șoricei și raportat în Lucrările Academiei Naționale de Științe.
Cercetătorii au spus că sunt încântați de utilizarea potențialului medicale. Totuși este nevoie de efectuarea mai multor teste înainte ca acestă tehnică să fie folosită pe pielea omului.
Se consideră că celulele stem, oferă promisiuni imense într-o serie de tratamente, întrucât ele pot fi transformate în alte tipuri speciale de celule, de la creier la nivelul osos.
Una dintre cele mai mari întrebări este – de unde vor colecta celulele? Există probleme de natură etică despre valoarea celulelor stem embrionare, pacienții fiind nevoiți să ia medicamente imunosupresoare ca orice alt țesut de celule stem să nu se potrivească cu cele proprii organismului pacientului.
O metodă alternativă constă în colectarea celulelor pielii și reprogramarea acestora în celule stem induse. Această metodă poate fi realizată doar din celulele proprii ale pacientului, care sunt mai apoi transformate în tipul de celule necesare.
Grupul de cercetare de la Standford University School of Medicine din California, se uită la o altă opțiune – de conversie a celulelor pielii proprii unei persoane, fără a crea celule stem induse. Aceasta transformă celulele pielii direct în neuroni.
Acest studiu a creat celulele: ”neural precursor”, care se pot dezvolta în trei tipuri de celule specifice creierului – neuroni, astrocite și oligodendrocite. Aceste celule au avantajul că odată create, ele pot fi cultivate într-un număr foarte mare, în condiții de laborator.
Celulele creierului și celulele pielii conțin aceeași informație genetică, dar cu toate acestea, codul genetic este interpretat diferit, fiind controlat de factorii de transcriere.
Oamenii se știință au folosit un virus pentru a infecta celulele pielii cu trei factori de transcripție cunoscuți ca fiind la nivel ridicat în celulele procursoare neuronale. După 3 săptămâni, aproximativ una din 10 celule s-a transformat în celulă precursoare neuronală.
Cercetătorul Pr. Marius Wernig a declarat: ”Suntem încântați de potențialul acestor celule și perspectivele utilizării lor în medicină. Am demonstrat că celulele se pot integra în creierul șoricelului și produc o proteină foarte importantă în efectuarea semnalului electric prin neuroni, dar care lipsea. Totuși, pentru a genera celule asemănătoare din celulele pielii umane și pentru a evalua siguranța și eficacitatea lor, este nevoie de o muncă asiduă, mult mai complexă.”

Sursa: impact.md cu referire la bbc.co.uk