Acțiunea miraculoasă a grapefruit-ului asupra organismului și stării de bine

Grapefruit-ul este o sursă excelentă de nutrienţi şi fitochimicale, necesare pentru o dietă sănătoasă. Este o sursă bună de vitamina C, vitamina A, potasiu, fibre pectinice, iar sucul este o nemaipomenită sursă de fier. Cele roz şi cele roşii conţin antioxidantul licopene cu efect benefic asupra organismului, alți antioxidanţi esențiali conţinuţi în aceste fructe sunt vitamina C şi flavonoizii.

Datorită conținutului ridicat de vitamina C, un grapefruit consumat zilnic menține sănătatea gingiilor, prevenind inflamarea acestora și, alături de lamâie, este benefic în tratarea răcelilor, fiind eficient în scăderea febrei Pe lângă aceasta, grapefruitul este recomandat pentru prevenirea bolilor tubului digestiv, constipației, diareei, diabetului, acidității gastrice, ateroscleroză și astm. Coaja fructului, bogată în uleiuri esențiale, are proprietăți antivirale și antibacteriene. Conținutul scăzut de calorii (25 kcal la 100 g pulpă) îl recomandă în curele de slăbire și menținerea greutății.

Conform unui recent studiu american, nivelul sanguin de acid folic este mai scăzut la persoanele care suferă frecvent de stări depresive.

Acidul folic (vitamina B9)  din aceste bfructe contribuie la formarea de celule sănătoase şi joacă un rol foarte important în prevenirea anomaliilor sistemului nervos.

Totodată, grapefruit-ul este un ingredient cheie al producţiei de serotonină, care mai este uneori sugestiv numită „hormonul fericirii”. Prin urmare, consumul chiar şi numai al unui singur fruct de grapefruit pe zi poate aduce o imediată stare de înseninare psihică. De altfel, unul dintre principalele efecte ale acidului folic (vitamina B9) este acela de menţinere a stării de echilibru psihic şi emoţional. Tocmai de aceea, un pahar de suc proaspăt de grapefruit, îndulcit cu miere, poate face să dispară aproape instantaneu stările psihice nefaste.

Oamenii de știință consideră că grapefruitul se poate dovedi o adevărată salvare pentru bolnavii de inimă. Consumarea zilnică a unui grapefruit poate scădea nivelul colesterolului cu 15,5% și a trigliceridelor cu 27% comparativ cu cei care nu îl consumă în dieta zilnică. Nivelul de colesterol crescut cronic este un factor de risc major la pacienţii cu boli cardiace. Studiile au fost făcute pe pacienţi cu by-pass aorto-coronarian şi cu nivele crescute ale lipidelor ce nu răspund la administrarea de statine. Grapefruitul roşu scade mai eficient decât cel alb trigliceridele din sânge, respectiv nivelul seric de colesterol total şi de LDL colesterol (bad cholesterol), la pacientul coronarian. În plus teoriile arată că scăderea indexului glicemic ajută la metabolizarea grăsimilor. Iar pentru cei care vor să slăbească se pare că scade apetitul.

Grapefruitul ajută la curăţirea sistemului digestiv şi urinar. Aduce un echilibru bun pentru sistemul nervos şi ajută sistemul respirator. Poate fi folositor în tratamentul osteoporozei. Consumul regulat poate ajuta la menţinerea unei piele sănătoase, sucul e folosit uzual pentru tratamentul acneei, iar uleiul esenţial este foarte popular pentru masaj. Are un puternic efect antimicrobian, cu activitate împotriva bacteriilor şi împotriva fungilor.

Atenție însă, pentru că grapefruitul nu este recomandat în perioadele în care luați medicamente, sucul de grapefruit conține substanțe care pot interacționa cu unele antibiotice, anticoncepționale, antidepresive sau medicamente administrate în boli cardio-vasculare, scăzând eficacitatea acestora.

Sursa: impact.md cu referire la suntsanatos.ro și huffingtonpost.com

,