Kodak a solicitat în mod oficial punerea sub protecția Legii Falimentului

Într-un comunicat de presă difuzat joi dimineață, Eastman Kodak Company a solicitat punerea sub protecția Legii Falimentului. Zvonuri legate de intrarea în faliment a celebrului producător au apărut pe piață la începutul acestui an, dar au fost negate de oficialii companiei.

Kodak a început pregătirile pentru o posibilă intrare sub protecția legii falimentului, iar compania se zbate să obțină fonduri din vânzarea de active, dar mai ales din vânzarea diverselor brevete pe care le deține din vremea când era unul dintre pionierii fotografiei. Compania are pierderi mari, a fost avertizată că va fi delistată de la bursa new york-eza dacă acțiunile mai rămân mult timp la valoarea de sub un dolar, iar mai multi directori au plecat.

Eastman Kodak s-a înființat acum 131 de ani și deține peste 1.000 de brevete în domeniul fotografiei, fiind una dintre companiile care au pus bazele domeniului. În ultimii ani a fost însă depășită de mai toți concurenții fiindcă nu s-a adaptat la dezvoltarea fără precedent a fotografiei digitale, iar acum este aproape de un moment critic.

Compania a inițiat discuții cu mai multe bănci (inclusiv Citigroup si JP Morgan Chase) pentru a obține finanțare după ce va intra sub protecția legii falimentului, însă compania nu a confirmat informațiile, menționând că nu comentează pe marginea unor zvonuri.

Totuși, oficiali din cadrul Kodak au avertizat în toamna lui 2011 că dacă nu se găsește rapid finanțare este foarte posibil să nu mai poată rezista încă un an pe piață, singurele șanse clare fiind să obțină bani din vânzarea de active, dar mai ales din vânzarea valoroaselor brevete.

Kodak a fost avertizată că va fi delistată de la bursa de la New York dacă acțiunile vor continua să ramână la valoarea de sub un dolar, iar zvonurile legate de pregătirile pentru faliment au avut un efect dezastruos, ducând acțiunile în jos cu 30%, spre 47 de cenți, cu 90% mai puțin decât acum un an.

Kodak a încheiat cu pierderi în ultimii opt ani, câțiva directori importanți au plecat, iar o soluție trebuie găsită rapid pentru a-i permite supraviețuirea.