FBI vorbeşte despre moralitatea lui Steve Jobs

La 9 februarie Biroul Federal de Investigaţii SUA a publicat un raport de 191 pagini asupra fondatorului Apple.  Studiul realizat în 1991 îl descrie pe Jobs dintr-o perspectivă mai puţin onorantă.

Constând din interviuri cu colegii, prietenii, familia şi vecinii, investigaţia a fost efectuată la cererea preşedintelui George H.W. Bush care recomanda numirea antreprenorului în funcţia de preşedinte al Consiliului  de Export. Deşi prietenii l-au prezentat drept un lider strălucitor şi demn de încredere, multe dintre persoanele interogate au spus că era  înşelător, având tendinţa de a denatura realitatea. După părerea altora, Steve Jobs era irascibil şi autoritar – un defect dublu care îi explică succesul în afaceri. Numele persoanelor intervievate au fost şterse din versiunea prezentată online.

Raportul mai scoate la iveală caracterul rebel al omului de afaceri.  FBI notează că Jobs era fan Bob Dylan şi prieten al artistului şi activistului de stânga Joan Baez.  Cu toate acestea, investigatorii asigură că Jobs nu a fost comunist. Potrivit studiului, el s-a convertit la budism şi religii mistice, schimbarea ce i-ar fi influenţat viaţa personală în bine.   Ce ţine de familia acestuia, investigaţia arată că Jobs nu a fost întotdeauna alături de fiica şi iubita sa. O femeie a declarat că superficialitatea şi narcisismul i-au prejudiciat viaţa personală. De asemenea, Jobs aproba consumul de droguri, experimentând LSD şi marijuana în anii ’70.

In timp ce unii dintre intervievaţi au avut rezerve cu privire la caracterul şi sinceritatea lui Jobs, toţi l-au recomandat pentru o poziţie de încredere la Guvernul Statelor Unite.

Impreună cu acest dosar, FBI-ul a lansat un raport cu privire la o ameninţare cu bombă faţă de Apple. Astfel, în februarie 1985 un apelant neidentificat a cerut 1 milion dolari pentru un element explozibil. Compania nu a oferit banii, iar bomba nu a mai fost descoperită.

,