Facebook-ul va fi listat la Bursă

„Noi nu oferim servicii pentru a câştiga bani, noi câştigăm bani oferind servicii mai bune.” Mark Zuckerberg

Reţeaua de socializare a depus miercuri dosarul pentru listare la Bursă, dezvăluind că intenţionează să pună pe piaţă valori mobiliare de circa 5 miliarde dolari – recordul pentru firmele din economia online.

Cu cifra de afaceri de 3,71 miliarde dolari în 2011, aproape dublată într-un an, şi un profit net de 668 milioane, Facebook-ul este deja unul dintre giganţii sectorului.  Compania realizează venituri de aproximativ 1 milion de dolari trimestrial doar din publicitate, iar dacă includem plăţile de la Zynga şi alte venituri din comision, atunci vânzările totale Facebook au fost de 1,141 miliarde dolari între septembrie şi decembrie anul trecut.

Reţeaua de socializare de 845 milioane utilizatori nu a indicat numărul acţiunilor pe care le va pune pe piaţă sau la ce preţ, nici când o va face.Tranzacţia a cărei valoare este momentan teoretică promite să atragă interes enorm, în opinia unanimă a analiştilor. Mass-media estimează deja într 75 şi 100 miliarde dolari capitalizarea bursieră , ceea ce după părerea unora este excesiv.

Pe de altă parte există şi păreri mai puţin bune despre faimosul site. Trip Chowdhry de la Global Equities Research avertizează „Cifrele arată impresionant, dar în mod normal, pentru o nouă ofertă publică există semne de creştere în viitor. Aici, oferta e deja în top. ”

„Ceea ce constituie titlul Facebook este o speculaţie, dar, de asemenea, punctul culminant  al unui model de afaceri care înseamnă ceva”, spune Virginie Lazes, analist la banca Bryan Garnier.

Facebook-ul a fost creat acum 8 ani într-o cameră de cămin de la Harvard. Mark Zuckerberg, tânărul care a conectat lumea, a declarat într-o scrisoare către investitori: „Facebook-ul nu a fost creat iniţial pentru a fi o companie, a fost creat pentru a îndeplini o misiune socială: a face lumea mai deschisă şi conectată”.