Spiridon Vangheli, la 80 de ani

Vestitul şi mult-îndrăgitul scriitor al copiilor, Spiridon Vangheli, împlineşte astăzi vârsta de 80 de ani.

S-a nascut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. A absolvit Şcoala primară din satul natal, iar clasele urmatoare le face în satul Pelinia, apoi la Bălţi. În anul 1952, Vangheli a absolvit facultatea de filologie a Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău. A lucrat profesor şcolar, redactor la editurile „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”; apoi redactor şi consultant la Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Debutul editorial al binecunoscutului scriitor Spiridon Vangheli a fost în 1962 cu cărţulia pentru copii “În ţara fluturilor”, urmată de o alta, de data aceasta, plină de miniaturi sclipitoare “Baieţelul din coliba albastră” (1964).

A scris mai multe cărţi de referinţă în cadrul întregii noastre literaturi pentru copii: “Isprăvile lui Guguţă” (1967), “Ministerul bunelului” (1971), “Guguţă căpitan de corabie” (1979), “Steaua lui Ciuboţel” (1981), “Calul cu ochi albştri” (1981), “Guguţă şi prietenii săi” (1983), “Pantalonia ţara piticilor” (1984), “Măria sa Guguţă” (1989), “Guguţă şi prietenii săi, în două volume” (1994).

Spiridon Vangheli a scris şi poezie: cartea de versuri “Balade” (1966). În plus, cel mai mare merit este pentru primul Abecedar în limba română, scris împreună cu regretatul Grigore Vieru.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internatţională de Onoare „Andersen”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, cu titlul de maestru al artei şi cu cel de scriitor al poporului.

Recent, la 6 iunie, Spiridon Vangheli a devenit doctor honoris causa al instituţiei pe care a absolvit-o acum șase decenii – USP „Ion Creangă”. Titlul a fost conferit pentru merite deosebite în promovarea valorilor naţionale în opera literară, aportul adus în edificarea caracterului instructiv-educativ şi estetic al literaturii pentru copii, contribuţia substanţială în completarea fondurilor bibliotecilor universitare şi preuniversitare cu operă de valoare naţională şi universală, dar și pentru promovarea imaginii Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” în ţară şi peste hotare.

Spiridon Vangheli este proaspăt decorat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale cu medalia de aur „Pentru creaţie”.

Sursa foto: Adevarul.ro

,